Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Luisteren: als zwarte leerling om 5 uur opstaan om goed onderwijs te krijgen

Demonstranten lopen naar de Normandy High School, de school die Michael Brown bezocht.
Demonstranten lopen naar de Normandy High School, de school die Michael Brown bezocht. Foto Scott Olson/Getty Images/AFP

De segregatie in de VS tussen witte en zwarte scholen is een hardnekkig en weerbarstig fenomeen. Het radioprogramma This American Life wijdde onlangs twee uitzendingen aan de problematiek, die bij vlagen hartverscheurend was.

De scheiding tussen witte en zwarte scholen mag in Amsterdam een moeilijk op te lossen probleem zijn, in de VS is het nog een graadje erger. In de jaren 80 werden er op grote schaal ‘desegregatie-programma’s’ ingevoerd waardoor gemengde scholen ontstonden: het gevolg was dat de schoolprestaties van zwarte kinderen een stuk verbeterden. Maar omdat blanken massaal de scholen weer ontvluchtten, verdween het effect snel weer.

Nikole Hannah-Jones, verslaggever bij The New York Times, besloot recent het onderwerp te onderzoeken naar aanleiding van een uitspraak Lesley Mcspadden, moeder van de vorig jaar doodgeschoten zwarte tiener Michael Brown.

“You took my son away from me. Do you know how hard it was for me to get him to stay in school and graduate? You know how many black men graduate? Not many!”

1 op de 2 kinderen in St. Louis ging naar een slechte school

Verslaggeefster Hannah-Jones ontdekte dat Brown naar een bijna volledig zwarte school ging in het schooldistrict Normandy, dat grenst aan de wijk Ferguson in Missouri. De scholen hier hadden al 15 (!) jaar de status van een school met een ‘provisional accreditatie’. Dat betekent dat de helft van alle zwarte leerlingen in St. Louis onderwijs onder de maat kreeg.

In dit district vond twee jaar geleden massaal desegregatie plaats toen de staat de accreditatie van alle zeven scholen in het district introk. Als gevolg daarvan mochten alle leerlingen van deze scholen een andere school in een ander district zoeken. Normaal gesproken zijn leerplichtigen gebonden aan het district waar ze wonen.

Een van die leerlingen was de zwarte Mah’Ria, dochter van Nedra Martin. Zij en zo’n duizend andere leerlingen besloten een school te zoeken in het district Francis Howell, dat voor 85 procent wit was. Dat betekende voor Mah’Ria om 5 uur ‘s ochtends opstaan om de bus naar school te pakken, ‘busing’ wordt dat genoemd. Maar de witte ouders op deze school zaten niet te wachten op de komst van honderden zwarte, ‘criminele, drugsgebruikende, gewelddadige kinderen’ op ‘hun’ school. En met racisme had dat natuurlijk niets te maken.

Luister hier de uitzending ‘The problem we all live with’ terug. Het verhaal over Normandy, Nedra Martin en haar dochter Mah’Ria begint op: 11.39

Wie nog meer wil horen over de succesvolle pogingen in Hartford om gemengde scholen te creëren, luister deze uitzending terug over het ontstaan van de Hartford CT Schools.