Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Lowlands dag drie: alle hoogtepunten op een rij. En één tegenvaller

De optredens van onder andere de Australische band Tame Impala en de Nederlandse act My Baby vielen op. ““Kendrick Lamar raasde over het publiek heen met een van de meest stomende, funky en overweldigende rapconcerten in een lange tijd.” Één Amerikaanse rapper viel tegen.

De sfeer en het weer waren goed op de derde dag van Lowlands.
De sfeer en het weer waren goed op de derde dag van Lowlands. Foto NRC / Andreas Terlaak

NRC was afgelopen weekend op Lowlands. Muziekrecensenten Hester Carvalho en Saul van Stapele bespraken elke dag de hoogte- en dieptepunten van het festival. Vandaag een terugblik op de laatste dag van het feest in Biddinghuizen. My Baby, Kendrick Lamar en Tame Impala maakten het publiek uitzinnig. De hese stem van de Amerikaanse rapper Joey Bada$$ stelde teleur.

Wat was het hoogtepunt van zondag?

Carvalho:

“De tent waar zondagavond het Australische Tame Impala optrad, was overvol. Iedereen wilde zien of Kevin Parker met zijn nieuwe plaat Currents inderdaad een briljante afslag heeft genomen, zoals de reacties doen geloven. Tame Impala, dat haar psychedelische droomrock nu injecteert met prominente, springerige baspartijen, gaf een overweldigend, suizend optreden met ruimte voor elegante disco-intermezzo’s. Omlijst door een oranje-rode lichtshow met veel tegenlicht leek Tame Impala haar liedjes nu vleugels te geven.”

Van Stapele had zondag twee favorieten:

“Kendrick Lamar raasde in de Alpha in een klein uur over het publiek heen met een van de meest stomende, funky en overweldigende rapconcerten in een lange tijd. Zijn stembeheersing in rap en zang, de stevig stuwende groove van zijn band, de krachtige visuals en de geweldige manier waarop hij de energie van het publiek wist te dirigeren, zorgden voor een ongekende live-ervaring van een rapper die ook als performer van eenzame klasse is. ”

Zijn tweede topper speelde aansluitend in de X-Ray:

“De Britse grime-koning Skepta maakte indruk met een opzwepende, compacte set waarin DJ Maximum in de beste dancehall-traditie de nummers opnieuw in startte om maximaal effect te bereiken. Met vlammende rapteksten, diepe bassen en razende ritmes een geweldige en overrompelende show. ”

Wie was dé ontdekking?
Lowlands programmeert altijd een mix van bekende en minder bekende namen. Voor Carvalho was de Nederlandse band My Baby, bestaande uit broer en zus Cato en Joost van Dyck en gitarist Daniel Johnston, de ontdekking van de zondag.

“Tijdens hun optreden bleven de mensen toestromen tot in de verre omtrek van de tent, voor hun ingenieuze grooveclusters. My Baby giet funk in een eigen, soepele vorm, met een grote rol voor de pulserende zang van Cato van Dyck. Het publiek moest nog even opwarmen, maar de percussieve vibraties, heldere pulsering en stuwende gitaarriffs, leidden uiteindelijk tot een eindeloze deining in de zaal, en ver daarbuiten. ”

Twitter avatar raimeNL Raimond .@MYBABYwashere schopt #LL15 wakker vanaf het kleine Lima. Aanrader voor @greatwideopen, vrijdag Hoofdpodium #gwo15 http://t.co/MK7JKMjoeI
Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers .@MYBABYwashere is heel lekker bezig in veel te kleine Lima #LL15 http://t.co/AWbjqXvxtb

Wat viel tegen?
Van Stapele:

“De 20-jarige Joey Bada$$ uit Brooklyn maakte dit jaar indruk met een sterk, nostalgisch getint hiphopdebuut, maar worstelde net als eerder dit jaar op Woo Hah! met een schorre stem waardoor hij niet tot het uiterste kon gaan. Iemand moet deze man snel een vocal coach voorschrijven, want eind vorig jaar bewees hij op clubniveau live tot de betere hedendaagse rappers te horen. Nu hoopte je voor hem vooral dat hij snel met een kopje thee met honing onder een dekentje op de bank mocht kruipen.”

Lees ook:de recensie van Saul van Stapele ‘19-jarige Joey Bada$$ doet bloeitijd van de rap herleven‘.

Hoe was de Nederlandse inbreng?

Van Stapele:

“De nieuwe lichting Nederlandse rappers van New Wave vierden het grote succes van dit jaar, niet alleen dat van nummer 1-hit Drank & Drugs, maar ook van andere toptracks als Dikke Gun, Langste SMS en Zeg Dat Niet. De ongepolijste, enthousiaste energie van de groep jonge talenten zorgde voor een opzwepende, soms nog wat oneffen show, waarin Ronnie Flex en Lil Kleine zich stevige voormannen toonden.”

Meer Lowlands? De muziekredacteuren bespraken ook de hoogte- en dieptepunten van vrijdag en zaterdag.