Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Klik, klik, klik’, klinkt het ineens in de wagon

Drie Californische jeugdvrienden reizen naar Parijs om foto’s te nemen van de Eiffeltoren. Dan horen ze het geklik van een vastgelopen kalasjnikov. „Let’s go.”

Een agent onderzoekt het perron in Arras waar vrijdag de Thalys aankwam na het incident met een schutter,
Een agent onderzoekt het perron in Arras waar vrijdag de Thalys aankwam na het incident met een schutter, Foto PHILIPPE HUGUEN/AFP

Een 28-jarige Fransman is de eerste passagier van Thalys 9364 die vrijdagmiddag oog in oog staat met de zwaar bewapende Ayoub el Khazzani. De man die bij een Nederlandse bank werkt, maar anoniem wil blijven, begeeft zich rond 17.50 uur naar het toilet van rijtuig 12. Als het deurtje opent en een man met een kalasjnikov om zijn ontblote torso verschijnt, probeert hij hem vergeefs tegen de grond te werken, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag.

Met zijn machinegeweer met negen magazijnen, een Luger pistool en een stanleymes is El Khazzani, blijkbaar zonder dat iemand dat heeft opgemerkt, ruim een half uur eerder in Brussel-Zuid in de trein gestapt.

De hogesnelheidstrein, die om 15.17 uur uit Amsterdam vertrok, is daar om kwart over vijf weggereden met volgens het Franse spoorbedrijf SNCF in totaal 554 passagiers aan boord. Op het moment dat El Khazzani na de confrontatie met de Fransman begint te schieten, is de Thalys bij het plaatsje Oignies net Frankrijk binnengereden.

Conducteur Michel Bruet snelt toe, maar wordt door de schutter neergeslagen. Hij probeert contact te leggen met de machinist om alarm te slaan, zei hij gisteren tegen radiozender France Info.

Glasplaatje

Verschillende andere passagiers, onder wie de Franse acteur Jean-Hugues Anglade, verklaren dat Thalys-medewerkers naar een afgesloten personeelscabine vluchten. Maar Anglade zat volgens Bruet in rijtuig 11, waar niets gebeurde. Volgens de SNCF zou Anglade doelen op contractanten die voor een onderaannemer de catering in de trein verzorgen. „De waarheid van meneer Anglade is niet de enige”, aldus SNCF-baas Guillaume Pepy. De acteur (laatste film: Je suis un soldat) verwondt zich als hij een glasplaatje voor de noodrem kapotslaat.

Schietend met zijn pistool loopt de jonge Marokkaan vervolgens wagon 12 in. Een andere conducteur en een 51-jarige man raken gewond. Maar de kalasjnikov „lijkt niet te werken”, ziet de 23-jarige Amerikaanse passagier Spencer Stone.

De kaalgeschoren militair, die gisteren de pers te woord stond op de Amerikaanse ambassade in Parijs, is met drie jeugdvrienden uit Sacramento (Californië) op vakantie in Europa. Ze reizen naar de Franse hoofdstad omdat ze graag foto’s willen nemen bij de Eiffeltoren.

Let’s go”, zegt de 22-jarige soldaat Alek Skarlatos tegen Stone als ze de doffe klikgeluiden van de AK-47 horen. Stone twijfelt naar eigen zeggen niet en probeert El Khazzani te overmeesteren. Hij grijpt hem bij de keel, Skarlatos – net terug van een missie in Afghanistan – pakt het wapen af. „Toen pakte ik de AK-47 die aan zijn voeten lag, en sloeg hem daarmee op zijn hoofd.” Hun vriend Antony Sadler, een student van 23, helpt mee.

Stropdas als boeien

Als de 62-jarige Brit Chris Norman, die even verderop in dezelfde wagon zit te werken op zijn laptop, ziet hoe de drie Amerikanen de halfnaakte man vastgrijpen, staat hij ook op en pakt zijn rechterarm vast. Aan persbureau Reuters vertelt hij dat hij met zijn stropdas de schutter vastbindt.

„Ik stond op om te zien wat er gebeurde en zag een man met een soort van machinegeweer. Mijn eerste reactie was te gaan zitten en me te verbergen. Toen hoorde ik een Amerikaan zeggen: ‘Pak hem!’, verklaart Norman later. Stone raakt in de worsteling door messteken gewond aan en verliest het bewustzijn. Gisteren verliet hij het ziekenhuis in Lille.

De noodoproepen van de conducteurs hebben de machinist bereikt. Die leidt de trein om naar de Noord- Franse stad Arras, het dichtstbijzijnde TGV-station. Daar komt Thalys 9364 uit Amsterdam rond 18 uur tot stilstand. De mannen, die de dader nog altijd onder bedwang houden, dragen hem over aan de in groten getale aanwezige Franse politie.

Vanochtend zijn ze door president Hollande voor hun heldendaden onderscheiden met de Légion d’Honneur.