Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: deze 58-jarige skateboarder is nog heerlijk jeugdig

Met zijn grijze haren is de 58-jarige Neil Unger een opvallende verschijning tussen de veelal jonge skateboarders. Maar de Amerikaan maakt duidelijk dat hij nog even jeugdig is als dertig jaar geleden, zoals ook blijkt uit zijn rebelse houding. “Op een board staan is het beste gevoel dat er is.”

In de video From Pines to Palms van Old Skateboards vertelt Unger dat hij in zijn tienerjaren verslingerd raakte aan het skateboarden. Hij verruilde zijn surfplank voor een board op wielen en heeft nooit meer teruggekeken. Hij laat zijn skatekunsten zien op asfaltwegen, trottoirs en zelfs een boom.

Negatieve reacties bestrijden met ‘punk attitude’

Vaak krijgt Unger negatieve reacties van mensen, die zeggen dat hij te oud is om te skateboarden. Het irriteert hem, maar hij laat zich niet kennen. Unger:

“Ik ging er alleen maar meer van skateboarden. Ik had iets van: je kunt me niet laten stoppen, jij vertelt me niet wat ik moet doen.”

Maar skateboarden is meer dan gewoon een hobby voor “the oldest dude in the business”. In de video is te zien dat de activiteit ook een therapeutisch aspect heeft voor Unger:

“De schoonheid van je afzetten en gewoon staan op het board is fantastisch. Het reinigt je brein.”

En later:

“Ik houd ervan om mijn woede om te zetten in iets dat creatief en positief is. Dat is de ironie van het leven: is woede iets negatiefs of iets creatiefs?”

Een eerdere video waar Unger zijn kunsten toont op de skatebaan: