Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Wat eten we vandaag?

Zomervakanties kunnen nooit lang genoeg duren. Even geen ochtendspitsuur in badkamer en keuken. Even geen deadline voor het avondeten. Het leven is net wat relaxter tijdens die zes weken dat de kinderen geen school hebben. Maar helaas, op een dag is het toch voorbij. Hoppetee, iedereen weer in het gareel. Naar school, aan het werk, en gezond en op tijd eten.

Maar hoe doe je dat, met een drukke baan en een druk gezin? Hoe zorg je ervoor dat je aan het einde van een lange dag, wanneer iedereen en moet thuis komt, binnen een half uur iets gezonds op tafel hebt staan? Iets waar bovendien alle gezinsleden blij van worden?

Susan Aretz, social-media-adviseur, foodblogger (smulpaapje.nl) en moeder van een dochter van 5, kent de oplossing: vooruit plannen. Het is natuurlijk geen raketwetenschap, maar het blijft een slimme aanpak. In het weekeinde bedenkt ze wat ze die week wil gaan eten, maakt een boodschappenlijstje en haalt alle spullen in huis. Dat scheelt een heleboel nadenkwerk en op-een-holletje-nog-even-naar-de-supermarkt doordeweeks.

In haar kookboek Wat eten we vandaag? werkt Aretz ook met weekmenu’s. Het is ingedeeld in seizoenen, met voor elk seizoen vier menu’s.

Elk menu bestaat weer uit vijf gerechten, voor maandag tot en met vrijdag. Ze geeft er boodschappenlijstjes bij en een lijstje met voorraadkastspullen zodat je eenvoudig kunt checken of je echt alles in huis hebt. Voor in het weekeinde of minder drukke dagen is er nog hoofdstuk ontbijtjes en gebak.

Een jaar of vijftien ervaring met eigen kroost, neefjes en nichtjes en mee-etende vriendjes leerde mij dat lang niet elk kind dezelfde dingen vies of lekker vindt, maar de meeste recepten in dit boek zien er behoorlijk kindvriendelijk uit.

Het zijn simpele maar doeltreffende maaltijden voor drukke gezinnen; veel ovenschotels die je kunt voorbereiden, pasta’s en wokgerechten met een redelijke hoeveelheid groenten erin verwerkt en alles grotendeels gebaseerd op producten die je in elke supermarkt kunt krijgen.

Mijn jongste, die vorige week keukendienst had, pikte er meteen de oosterse drumsticks met noedels en gewokte groente uit. We maakten het samen, in iets meer dan een half uur, en het ging er bij alle gezinsleden goed in. Dat recept krijgt u morgen van me. De rest van de week staan er groentepannenkoeken, tortilla’s en een ovenschotel met vis op het menu.