Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

IS blaast eeuwenoude tempel Syrië op

Het kalifaat zet de beeldenstorm tegen het antieke erfgoed voort. Gisteren werd de tempel Baal Shamin in Palmyra aangepakt.

De tempel Baal Shamin, werelderfgoed, voor zijn vernietiging.
De tempel Baal Shamin, werelderfgoed, voor zijn vernietiging. Foto Bernard Gagnon

Islamitische Staat zet zijn beeldenstorm tegen antiek cultureel erfgoed in Syrië voort. Vanmorgen bevestigden Syrische archeologen dat de terreurgroep de befaamde tempel van Baal Shamin in Palmyra uit de eerste eeuw zwaar had beschadigd door er een lading explosieven in tot ontploffing te brengen.

Vrijdag was al het het bericht gekomen dat strijders van IS het Mar Elian-klooster bij de stad Qaryatain hadden verwoest. IS verspreidde zelf foto’s van bulldozers die het ruim 1.500 jaar geleden gestichte klooster afbraken. Eerder was het al beschadigd geraakt door bombardementen van de luchtmacht van president Assad. Enige honderden christenen uit Qaryatain werden gevangengenomen toen IS de plaats ruim twee weken geleden innam. Een deel van hen is overgebracht naar Raqqa; het lot van de overigen is onbekend.

Volgens Maamoun Abdulkarim, hoofd van de Syrische dienst voor oudheden, had de verwoesting van de tempel in Palmyra gisteren plaats. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen daarentegen hield het op een maand geleden. Beiden baseerden zich op berichten van anonieme activisten ter plaatse.

Baal Shamin, gewijd aan de destijds in die regio aanbeden Heer van de Hemel, dateert van 17 na Christus. Onder de Romeinse keizer Hadrianus werd de tempel ruim een eeuw later uitgebreid. Palmyra, een oase 130 kilometer ten noordoosten van Damascus, gold vanouds als de Parel van de Woestijn. De plaats, die op de wereld- erfgoedlijst van Unesco prijkt, werd in mei ingenomen door IS. Vorige week werd bekend dat de islamitische extremisten de 83-jarige archeoloog Khaled Asaad, die al vijftig jaar de schatten van Palmyra beheerde, had onthoofd.

IS beschouwt het conserveren van tempels en beelden als verwerpelijk. In zijn visie van de islam zijn dat slechts afgodsbeelden, waaraan mensen zich niet horen te hechten.

Abdulkarim zei tegen het persbureau Reuters te vrezen voor de verwoesting van meer oudheden. „God sta ons bij in de dagen die komen”, zei hij. Irina Bokova, hoofd van Unesco, noemde de verwoestingen in Syrië en Irak van antiek erfgoed door IS de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog.