Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

IS blaast eeuwenoude tempel in Palmyra op

Wat al gevreesd werd, is gebeurd: terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft in de Syrische, eeuwenoude ruïnestad Palmyra een bijzondere tempel opgeblazen. ‘Palmyra wordt voor onze ogen vernield’, zeggen archeologen.

Archieffoto van de oude stad Palmyra in Syrië.
Archieffoto van de oude stad Palmyra in Syrië. Foto EPA/Youssef Badawi

Archeologen waarschuwden er al voor dat Islamitische Staat (IS) zou huishouden in Palmyra in Syrië. Met het opblazen van de best bewaarde tempel in de eeuwenoude ruïnestad lijkt de terreurorganisatie nu begonnen te zijn met de verwoesting ervan.

IS nam Palmyra, in centraal Syrië, in mei in na een belegering van zeven dagen. Syrische autoriteiten bevestigden gisteravond dat het gaat om de Tempel van Baal-Shamin. Deze tempel is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en gold als een van de best bewaarde gebouwen in de historische stad.

Het hoofd oudheden in Syrië, Maamoun Abdul Karim, is niet verbaasd, zegt hij persbureau Reuters.

“We hebben herhaaldelijk gezegd dat de volgende fase die van terroristen zou zijn. En dat ze, als ze de tijd hebben, beginnen met het vernietigen van tempels. Palmyra wordt voor mijn ogen vernield. GOd moge ons bijstaan in de dagen die komen.”

Palmyra is gesticht door koning Salomon, zo wordt geloofd. ‘De stad van duizend zuilen’ geldt als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het Midden-Oosten. Het was lang een handelsknooppunt dat zijn hoogtijdagen vierde in de periode dat de stad Petra (tegenwoordig gelegen in Jordanië) juist in verval raakte. Nadat de Romeinen in het gebied aan de macht kwamen beleefde de stad, die 240 kilometer ten noordoosten ligt van Damascus, zijn hoogtijdagen en werd een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk.

Het amfitheater in de stad vormde in juli nog het lugubere decor van een massa-executie door IS van Syrische militairen.

IS sloopte al eerder oudheden

In de afgelopen maanden heeft IS al vaker cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernield. Vrijdag nog doken er beelden van IS op waarop te zien is dat het Mar Elian-klooster in de Syrische stad al-Quaryatayn werd verwoest met bulldozers. Eerder sloopte IS eeuwenoude beelden in het Iraakse Mosul. Begin dit jaar werd een oude stadsmuur van Nineveh met de grond gelijk gemaakt.

Vorige week vermoordde IS in Palmyra overigens nog het hoofd oudheden van de stad. De 82-jarige Khaled Asaad werd vorige week onthoofd door strijders van IS. Zijn lichaam werd aan een zuil op het centrale plein van de stad gehangen. Asaad zat al een maand gevangen bij de extremistische moslimbeweging. Hij werkte ruim vijftig jaar in de stad en publiceerde daarover in verschillende internationale tijdschriften.