Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Mannen en vrouwen bereiken halve finales EK

De Nederlandse hockeymannen hebben zich gisteren probleemloos geplaatst voor de laatste vier van het EK in Londen. Na de zege op Spanje (2-0) won de ploeg van bondscoach Max Caldas gisteravond op het Queen Elizabeth Olympic Park met dezelfde cijfers van gastland Engeland.

De doelpunten kwamen van de stick van Mirco Pruyser, uit de rebound van een strafcorner, en van Constantijn Jonker met een prachtige tip-in. In de slotfase zorgde doelman Jaap Stockmann er met enkele fraaie reddingen voor dat Nederland niet meer in de problemen kwam.

De Nederlandse vrouwen walsen ondertussen in een rechte lijn op de finale af. De ploeg van Sjoerd Marijne, regerend olympisch en wereldkampioen, plaatste zich zaterdag spelevarend voor de halve finales, met een tweede monsterzege op rij. Nederland won met 8-1 van Spanje. Kelly Jonker en Caia van Maasakker scoorden ieder twee keer.

De eerste groepswedstrijd, tegen Polen, was zaterdag geëindigd met nog grotere cijfers: 9-0. Dat duel was vooral bijzonder voor Ellen Hoog. De 29-jarige aanvalster van Amsterdam speelde haar tweehonderdste interland en scoorde daarin drie keer. Hoog maakte al deel uit van de ploegen die in 2008 (Beijing) en 2012 (Londen) olympisch goud behaalden.