Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gewonden bij rellen in Heidenau tegen komst asielzoekers

Na al twee onrustige dagen kwam het gisteravond opnieuw tot rellen in de buurt van een tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen in het Duitse Heidenau. De politie zette traangas in om extreem-rechtse en radicaal-linkse betogers uit elkaar te houden. Daarbij vielen enkele gewonden.

Oproerpolitie gisteren bij Heidenau in actie tegen de demonstranten.
Oproerpolitie gisteren bij Heidenau in actie tegen de demonstranten. Foto EPA/Arno Burgi

Het kwam gisteravond opnieuw tot rellen in de buurt van een tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen in het Duitse Heidenau, ondanks de aanwezigheid van de politie. Daarbij vielen enkele gewonden. De politie zette traangas in.

Mensen die eerder zo’n 250 vluchtelingen hadden verwelkomd, werden op weg naar het station aangevallen door vermoedelijke extreemrechtse betogers, bericht persbureau DPA. De politie had het gebied rond de bouwmarkt bestempeld als controlegebied, waardoor de politie mensen zonder reden om iemands identiteit kan vragen, in de hoop betogers af te schrikken. Dat bleek valse hoop. Er werd met vuurwerk en flessen gegooid naar de politie. Die zette daarop traangas in om de extreem-rechtse, en radicaal-linkse tegendemonstranten uit elkaar te drijven.

Vrijdag en zaterdag was het ook al onrustig in de plaats omdat extreemrechtse betogers tegen de tijdelijke onderbrenging van de asielzoekers in een voormalige bouwmarkt protesteerden. Er raakten al meer dan dertig politiemensen gewond.

Foto EPA/Arno Burgi

Radicaal-linkse betogers staan tegenover extreem-rechtse demonstranten bij Heidenau. Foto EPA/Arno Burgi

Duitse politici veroordelen verzet tegen asielzoekers

De Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel (SPD) brengt vandaag een bezoek aan het opvangcentrum voor vluchtelingen op uitnodiging van de plaatsvervangend minister-president van de deelstaat Saksen, Martin Dulig. Gabriel wil zich een beeld vormen van de gespannen situatie in Heidenau.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière noemde de toename in zijn land van haat, beledigingen en geweld jegens asielzoekers “obsceen en ons land onwaardig”. De minister zwoer in het Duitse blad Bild am Sonntag hardhandig op te treden tegen extreemrechtse geweldplegers. Minister van Justitie Heiko Maas zei dat er ‘zero tolerance’ was voor racisme en xenofobie.

Gepland asielzoekerscentrum uitgebrand

Duitsland worstelt met een recordaantal asielzoekers. In juli probeerden 79.000 mensen het land binnen te komen. Volgens eerdere voorspellingen zou Duitsland dit jaar rekening houden met de komst van 450.000 asielzoekers, meer dan twee keer zo veel als vorig jaar. Het aantal aanvallen op Duitse opvangcentra is eveneens flink gestegen: in de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, één minder dan in heel 2014.

Een leegstaand gebouw in het zuiden van Duitsland waar een opvang voor asielzoekers zou komen, ging vannacht in vlammen op. Het gebouw in Weissach im Tal in de deelstaat Baden-Württemberg zou worden gerenoveerd, maar is nu definitief onbewoonbaar. De Duitse politie sluit brandstichting niet uit.