Geld niet terug? Arresteer de topman

Foto ANP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wat doe je als je als belegger je geld niet terugkrijgt van een handelsplatform? Een boze brief schrijven? Een advocaat er op af sturen? In China pakten gedupeerde investeerders het anders aan. Al weken keerde handelsplatform Fanya Metals Exchange niet meer uit. Beleggers uit heel China trokken naar het hotel waar topman Shan Jiuliang logeerde. Toen hij probeerde uit te checken werd hij door de menigte belaagd, vastgezet en afgevoerd naar het politiebureau, schrijft de Financial Times.

Het handelsplatform zit in geldnood. Topman Shan kocht metalen die gebruikt worden in de productie van wapens en high-techgoederen. Hij betaalde er alleen te veel voor. Nu zit hij met een berg metalen en een inzakkende markt. Als gevolg kan hij beleggers niet meer betalen.

Maleisisch corruptieschandaal breidt uit naar Zwitserland

Hoe pijnlijk moet het worden voor de Maleisische premier Najib Razak? Het corruptieschandaal waar hij in verwikkeld is, krijgt nu een internationale dimensie. Zwitserse opsporingsdiensten hebben een strafrechtelijk onderzoek geopend om een aantal valutatransacties van het Maleisische staatsinvesteringsfonds 1MDB te bekijken. Premier Najib is topman van dit fonds. Dat meldt The Wall Street Journal.

Vorig maand berichtte dezelfde krant dat Najib 672 miljoen dollar van het noodlijdende staatsfonds naar zijn persoonlijke bankrekening had weggesluisd. Najib zegt dat dit onzin is en dat het geld afkomstig is van een gulle donateur. In Maleisië is Najib machtig genoeg om voorlopig formele onderzoeken in de kiem te smoren. Maar de kans dat hij de Zwitserse autoriteiten in zijn zak heeft is natuurlijk uiterst klein.

Zwitserland buigt zich over het onderzoek aangezien de betalingen aan Najib afkomstig waren van het Singaporese filiaal van de Zwitserse Falcon Private Bank. Het geld is overgemaakt naar de rekening van de Maleisische premier in de Britse Maagdeneilanden.

Canon wil robots gaan maken

Canon is nu vooral bekend van digitale camera’s en printers op kantoor. Maar als het aan het Japanse bedrijf zelf ligt, verkoopt Canon over een paar jaar robots. Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

Camera’s en printers zijn, in de woorden van topman Fujio Mitarai “volwassen markten”. Met andere woorden: daar is minder geld aan te verdienen. Daarom wil Canon 400 miljard yen, ongeveer 3 miljard euro, in nieuwe producten zoals robots steken. Eerst wil Canon robots ontwikkelen om het productieproces van camera’s volledige te automatiseren. Daarna wil het bedrijf robottechnologie gaan verkopen.

    • Melle Garschagen