Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Starship Troopers

(Paul Verhoeven, 1997). Vernietigende fantasie over de consequenties van de Pax Americana. Het Amerikaanse leger draagt Wehrmachtuniformen en de inlichtingendienst lange leren SS-jassen. Het leger rekruteert onder middelbare scholieren. Het slimste en knapste meisje wordt piloot, haar minder begaafde aanbidder komt niet verder dan de infanterie en de nerd wordt kolonel in de spionageafdeling. Gedrild en gehersenspoeld komen de oude schoolvrienden elkaar tegen in de oorlog tussen de Federatie en reusachtige insecten van een andere planeet.