Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Reservoir Dogs

(Quentin Tarantino, 1992). The Hateful Eight, Tarantino’s nieuwste, wordt nu al omschreven als „Reservoir Dogs in the Wild West”. Michael Madsen en Tim Roth, die opvallende rollen hebben in Reservoir Dogs, spelen ook weer mee in Hateful Eight. Tarantino’s eerste film in 70mm bevat voor het eerst geen popliedjes als soundtrack, maar krijgt een originele score van zijn held Ennio Morricone. De western gaat in Nederland op 8 januari 2016 in première. Tarantino’s debuut Reservoir Dogs werd vrijwel meteen herkend als moderne klassieker. Al zijn kenmerken zitten erin: het gebruik van vergeten popliedjes, verwijzingen naar andere films en popcultuur, verrassende casting, veel geweld, sterke dialogen en een vertelvorm die afwijkt van de standaard-Hollywoodfilm. We zien bijvoorbeeld alleen de nasleep van een overval op een juwelenzaak die is misgegaan.

De overlevenden treffen elkaar in een opslagplaats en proberen te achterhalen wie hen heeft verraden. Het succes van Reservoir Dogs leidde tot een golfje misdaadfilms dat ‘nouvelle violence’ werd gedoopt.

André Waardenburg