Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Erdogan kondigt officieel nieuwe verkiezingen aan in Turkije

Erdogan
Erdogan Foto EPA / Presidential Press Office

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft officieel nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven. Bronnen melden aan persbureau Reuters dat Erdogan morgenochtend samenkomt met premier Ahmet Davutoglu, vermoedelijk om hem te vragen een interim-regering te vormen.

De stap komt bepaald niet onverwacht. De pogingen van Erdogans islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij) om een coalitieregering te vormen werden vorige week officieel mislukt verklaard. Erdogan liet vrijdag op tv weten dat de verkiezingen op 1 november moeten plaatsvinden.

Deadline verlopen

Premier Davutoglu van de AK-partij, in 2001 opgericht door Erdogan, onderhandelde met de Republikeinse Volkspartij (CHP) die zich baseert op de seculiere traditie van aartsvader Kemal Atatürk. Beide partijen hebben samen tweederde van de zetels in het parlement. Maar volgens CHP-leider Kilicdaroglu had Davutoglu een geheime agenda; de premier wilde geen echte regering maar een interim-kabinet om verkiezingen uit te schrijven.

Gisteravond verliep de officiële deadline voor de vorming van een coalitie. Officieel was het volgens nieuwsnetwerk Al Jazeera aan de kiesraad om een datum voor nieuwe verkiezingen vast te stellen.

Gok op electoraal herstel

De AK-partij streeft naar een wijziging van het staatkundig bestel: Erdogan wil het parlementaire model ombuigen in een presidentieel systeem. Bij de parlementsverkiezingen in juni verloor zijn AK-partij echter haar meerderheid en werd dit plan noodgedwongen op de lange baan geschoven. De Koerdische ‘democratische volkspartij’ HDP boekte met 13 procent van de stemmen een ongekend succes.

Recente peilingen wijzen op een licht herstel voor de AK-partij en de CHP. De Koerdische partij zou aan populariteit hebben ingeboet. Door de Turkse bombardementen op stellingen van de PKK in Syrië zit de HDP in een lastig parket. De partij eist van president Erdogan dat Turkije de oorlog in Syrië niet gebruikt om met Koerdische strijders af te rekenen. De AK-partij wil daar niets van weten en gokt erop dat ze bij nieuwe verkiezingen beter uit de bus komt.