Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eenvijfde ex-studenten betaalt lening niet op tijd

Ruim een op de vijf oud-studenten met een studieschuld heeft een betalingsachterstand. Tweederde van de wanbetalers krijgt met een deurwaarder te maken. Voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de studieleningen verstrekt, zijn 32.000 studenten die geld leenden onvindbaar. Zij moeten samen 88 miljoen euro terugbetalen.

Dat heeft de NOS gisteren gemeld op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs. Van de bijna 600.000 oud-studenten die een studielening moeten terugbetalen, hebben ruim 120.000 een betalingsachterstand. Dat is bijna 30 procent meer dan drie jaar geleden, maar het aantal oud-studenten is in de zelfde tijd bijna even hard gestegen. De afbetaling is vaak tussen de 100 en 200 euro per maand.

Met ingang van het nieuwe studiejaar krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar kunnen ze dit geld lenen. In een reactie zei onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) dat ze niet verwacht dat dit leenstelsel leidt tot meer wanbetalers.

Als de belastingaangifte uitwijst dat er te weinig inkomsten zijn, dan vermindert de overheid automatisch de maandelijkse rekening. Oud-studenten hoeven dat niet zelf aan te vragen. In het nieuwe schema krijgen studenten 25 in plaats van 15 jaar om hun schuld af te lossen. Verloren adressen van oud-studenten worden volgens een woordvoerder beter opgespoord.