Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Dubbeldam is op zijn wonderruin ook Europees kampioen springen

Wéér stond hij er op het moment dat het moest. Springruiter Jeroen Dubbeldam (42) werd gistermiddag samen met zijn paard Zenith Europees kampioen. De wereldkampioen van 2014 eindigde in het Duitse Aken na vijf manches als enige zonder springfout.

Het was na het goud in de landenwedstrijd de tweede Europese titel van de week voor Dubbeldam op zijn „droomconcours”. Toch kostte het hem nog enige moeite om zijn sensibele wonderruin onder controle te krijgen. Zenith reageerde vrijdag al geschrokken op het applaus van het publiek, vlak voordat hij het parcours in Aken moest betreden. Gisteren weer.

„Het is een heksenketel daar”, waarschuwde Dubbeldam eerder. „Maar als we eenmaal door het poortje van de piste zijn, laat Zenith alles los. Ik weet uit ervaring ook dat ik geen gekke dingen moet doen op zulke momenten. Gewoon rustig blijven. Dat is het beste.”

Juist die ervaring brengt Dubbeldam zo ver. Hij kent zijn, op sommige momenten schuchtere, paard door en door. De ruiter uit Weerselo weet dat als hij de elfjarige Zenith kalm kan krijgen, hij over één van de beste springpaarden van de wereld beschikt.

„Ik heb altijd in hem geloofd, ook al hebben we in het verleden onze problemen gehad”, zei Dubbeldam op de persconferentie in Aken. „Zenith is erg sensibel en dat stelde ons zeker voor uitdagingen. Door de jaren heen werd hij meer relaxed en gingen we in elkaar geloven. Europees kampioen worden hier in Aken, een droom die uitkomt. Het was de enige [individuele] prijs die ik nog miste.”