Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Doden bij gevechten rondom Nagorno-Karabach

Bij gevechten dit weekend zijn aan beide kanten van het conflict militairen omgekomen. Hoeveel doden er zijn is onbekend; beide partijen melden andere cijfers.

De spanningen tussen Armenië en Azerbajdzjan rondom de betwiste regio Nagorno-Karabach zijn de afgelopen dagen opnieuw opgelopen. Bij gevechten dit weekend zijn aan beide kanten van het conflict militairen omgekomen.

Het Azerbajdzjaanse leger heeft volgens het ministerie van Defensie van Azerbajdzjan vijf Armeense soldaten gedood, meldt persbureau AP. Acht anderen zouden gewond zijn geraakt. De ‘verdedigingstroepen’ van Nagorno-Karabach hebben naar eigen zeggen vier Azeri’s gedood. Meer dan vijftien Azerbajdzjaanse soldaten zouden zijn verwond.

Wel vaker dodelijk geweld

Beide kanten beschuldigen elkaar ervan de aanstichters te zijn van het recente geweld. Het aantal geweldsuitbarstingen in het gebied - waar een meerderheid van de bevolking etnisch Armeens is - is volgens persbureau Reuters dit jaar toegenomen. In juni nog kwamen vijf Azerbajdzjaanse militairen om het leven toen Armeense militairen volgens de Azeri probeerden de grens over te steken.

Nagorno-Karabach was in de tijd van de Sovjet-Unie een autonome regio binnen de Azerbajdzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek, de voorloper van wat nu Azerbajdzjan is. In 1988 braken er grootschalige gevechten uit tussen Armenië en Azerbajdzjan, gevechten die alleen maar erger werden toen Nagorno-Karabach zich na de val van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk verklaarde.

Bevroren conflict

In 1994 kwam er einde aan zes jaar oorlog en was de regio in handen van etnische Armeniërs. Het conflict wordt nu gezien als ‘bevroren’, geregeld breken er onlusten uit. De enclave hoort qua territorium bij Azerbajdzjan, maar Armenië heeft het er voor het zeggen. De regio is een internationaal niet-erkende staat.

Armenië is voor het volhouden van de sluimerende oorlog met buurland Azerbajdzjan militair en economisch afhankelijk van Rusland. Het land heeft de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim, vorig jaar door Rusland, verwelkomd en tot woede van de Azeri gezegd dat het een mogelijke blauwdruk voor Nagorno-Karabach zou kunnen zijn.