Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

In de nieuwe James Bond-film Spectre is de kans aanwezig dat 007 weer uit een Heineken-flesje lurkt. De Nederlandse bierbrouwer betaalt fors om opnieuw verbonden te zijn aan de nieuwe Bond-film. Dat schrijft de Volkskrant.

Hoeveel Heineken neerlegt wil directeur sponsoring Hans-Erik Tuijt niet zeggen. Voor de aanwezigheid van flesjes Nederlands bier in Skyfall en een hele reclamecampagne betaalde Heineken volgens de Volkskrant 60 miljoen euro. Dat geld werd zeker terugverdiend, aldus Tuijt. De verkoop steeg met een extra 8,4 procent.

Britse Bond-puristen vinden een bierdrinkende geheim agent maar niks, schrijft de Volkskrant. Het is beter als James het bij wodka-martini houdt, vinden zij.

Noord-Nederland wil meer invloed op Noord-Nederland

Een beetje vreemd, vinden ze het in Noord-Nederland. De Noord-Nederlandse ontwikkelingsmaatschappij NOM is voor 99,97 procent in handen van het ministerie van Economische Zaken in het Zuid-Hollandse Den Haag. En dat terwijl de NOM juist voor de belangen van het noorden moet opkomen. Dat moet anders, zegt de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns in het Financieele Dagblad.

De NOM investeerde vorig jaar 9 miljoen euro in de drie noordelijke provincies van het land en heeft nog eens 80 miljoen op de bank staan. Brouns wil dat het noorden meer zeggenschap krijgt in hoe dat geld aan te wenden. De NOM laat via een manager weten niks in het plan te zien. De organisatie is bang dat het geld niet goed besteed wordt.

Zakenvrouw van het jaar mogelijk opgelicht

Thecla Bodewes, in 2011 uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar is voor zeshonderdduizend euro opgelicht toen ze de aankoop van een scheepswerf in Harlingen probeerde te financieren. Dat meldt de Telegraaf vandaag op de voorpagina.

Bodewes kreeg van een trio zakenmannen een aanbod om geld te lenen voor de overname. De drie zeiden dat ze steun hadden van mega-investeerders uit Hongkong. Volgens de Telegraaf, die in bezit is van het strafdossier, betaalde Bodewes bijna zes ton aan de mannen, maar ontving de lening niet.

Het Openbaar Ministerie verdenkt, na weken van onderzoek, drie mannen uit Weststellingwerf van de zwendel. Een van de mannen zou zich voor hebben gedaan als een medewerker van ING uit Hongkong. De advocaat van een van de mannen zegt dat er te weinig bewijs is en wil dat de zaak wordt beëindigd.

    • Melle Garschagen