Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Sport

De zilveren race van Dafne Schippers

Dafne Schippers (23) heeft de zilveren medaille gewonnen op de 100 meter sprint op het WK atletiek in Beijing. Zij is daarmee de eerste Nederlandse vrouw ooit die een podiumplaats heeft veroverd op dit atletiekonderdeel. De Jamaicaanse favoriet Shelly-Ann Fraser-Pryce won het goud. Voor de tweede keer vandaag verbeterde Schippers het Nederlands record. Ze finishte in 10,81 seconden, vijf honderdsten na Fraser-Pryce. De Amerikaanse Tori Bowie werd derde met 10,86 seconden. Kijk de race hier terug. Fraser-Pryce is nu voor de derde keer wereldkampioen op de 100 meter sprint. Ze evenaart daarmee haar landgenoot Usain Bolt. Ook is ze al twee keer Olympisch kampioen op dezelfde afstand.
Dafne Schippers bereikte als eerste Nederlandse ooit de WK-finale op de 100 meter.
AFP / Greg Baker
Schippers is de enige Europese in de eindstrijd.
AP / Andy Wong
Vorig jaar won Schippers al de 100 en 200 meter sprint tijdens het EK in Zürich. In 2013 pakte ze als eerste Nederlandse vrouw een WK-medaille in Moskou. Ze won toen brons op de zevenkamp.
Reuters / Phil Noble
Reuters / Pawel Kopczynski
De Jamaicaanse favoriet Shelly-Ann Fraser-Pryce wint het goud.
AFP / Olivier Morin
Voor de tweede keer vandaag verbeterde Schippers het Nederlands record. Ze finishte in 10,81 seconden, vijf honderdsten na Fraser-Pryce. De Amerikaanse Tori Bowie werd derde met 10,86 seconden.
AFP / Adrian Dennis
Fraser-Pryce is nu voor de derde keer wereldkampioen op de 100 meter sprint. Ze evenaart daarmee haar landgenoot Usain Bolt. Ook is ze al twee keer Olympisch kampioen op dezelfde afstand.
Reuters / Lucy Nicholson
In een rechte lijn stootte Schippers dit toernooi door naar de finale. Ze won zondag haar voorronde in 11,01 en in de halve finale eerder vandaag verscherpte ze het Nederlands record naar 10,83. Ook met die tijd won ze haar heat.
Reuters / Lucy Nicholson
Wat kan nog beter? Haar start. Snel reageren is het probleem niet. Wel zijn dat de eerste twee passen. Ze kan daarin niet al haar kracht kwijt.
Reuters / Dylan Martinez
Schippers en Fraser-Pryce feliciteren elkaar.
AP / Ng Han Guan
Vader Ernst Schippers zei eerder in NRC over haar start: „Het is als wegfietsen op een zwaar verzet. Dat is pittig. Maar ben je eenmaal op stoom...”
Reuters / David Gray