Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beurzen verder in het rood door zorg over China

Beleggers zijn er niet gerust op dat de Chinese overheid de economie kan aanjagen. De aandelenzeepbel barst.

Koersval Chinese beurs
Koersval Chinese beurs

Maatregelen die de Chinese overheid afgelopen weekend heeft genomen om het vertrouwen van beleggers in de economie te herstellen, hebben geen effect gehad. De Shanghai Composite Index stond vanochtend op 8,5 procent verlies. Ook andere beurzen in Azië stonden in de min. In Europa openden de AEX in Amsterdam en de DAX vanochtend rond de drie procent lager.

De Chinese regering formaliseerde gisteren een besluit om pensioenfondsen toe te staan aandelen te kopen, een besluit dat eigenlijk al werd verwacht en dat daarom geen indruk maakte op beleggers. Analisten hadden erop gespeculeerd dat de regering in Beijing misschien de minimumkapitaalreserves voor banken zou verlagen, zodat er meer kapitaal op de markt zou komen. Hiermee zouden beleggers aandelen kunnen kopen, wat de val van de beurs tot staan zou brengen. Maar deze maatregel bleef uit.

De val van de Chinese beurskoersen – vorige week leverde Shanghai in totaal 11 procent in en ook de kleinere beurs van Shenzhen eindigde in het rood – is een ruwe correctie op een aandelenzeepbel. Tussen eind vorig jaar en afgelopen juni is de Shanghai Composite Index gestegen van 2.500 naar boven de 5.000 punten, zonder dat de economie echt verbeterde. Nu staat de index rond de 3.200 punten.

De Chinese economie doet het niet goed: afgelopen vrijdag bleek uit de inkoopmanagersindex (PMI) dat de productie in de Chinese maakindustrie deze maand daalt tot het laagste niveau in 6,5 jaar. Ook zijn er aanwijzingen dat de kapitaalvlucht uit het land versnelt. Volgens EPFR Global, een bedrijf dat geldstromen in kaart brengt, stroomde vorige week 4 miljard dollar weg uit Azië, voornamelijk uit Chinese beleggingsfondsen. Met de plotselinge devaluatie van de yuan op 11 augustus wilde China de export stimuleren en zo de economie aanjagen. Maar beleggers zijn na deze noodmaatregel extra gaan twijfelen aan de soliditeit van de economie.

Overal in Azië laat de Chinese crisis zich voelen. De Japanse Nikkei-index sloot 4,6 procent lager, de beurs van Taiwan 4,8 procent.

Russische roebel

Voor veel opkomende landen is China een belangrijke (en vaak dé belangrijkste) handelspartner. Door de afnemende vraag uit China komen landen van Zuid-Korea tot Chili in de problemen. De koersen van vrijwel alle Aziatische en Latijns-Amerikaanse munten daalden de afgelopen week fors ten opzichte van de dollar.

De Russische roebel daalde vanochtend het hardst. De verhouding roebel-dollar stond op 71-1. Het is de laagste wisselkoers sinds januari dit jaar. De Russische economie heeft vooral flink last van de olieprijs, die maar blijft dalen. De prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) stond vanochtend op 44 dollar. Dat is lager dan het vorige dieptepunt in januari. De Russische premier Medvedev kondigde afgelopen weekend af dat exportbedrijven hun valuta moeten verkopen voor roebels om de Russische munt te stutten.