228 miljard boete voor banken

Foto Bloomberg

De vijf grootste banken in de VS en de twintig grootste in Europa hebben sinds het begin van de crisis in totaal voor ruim 260 miljard dollar (228 miljard euro) aan boetes en schadevergoedingen moeten betalen. Die bedragen kunnen in de komende twee jaar waarschijnlijk nog met ruim 60 miljard dollar (53 miljard euro) oplopen. Dat heeft de Financial Times gisteren gemeld op basis van onderzoek door zakenbank Morgan Stanley – die zelf in het rijtje voorkomt. Het gaat om uiteenlopende overtredingen, van de verkoop van woekerpolissen tot geknoei met rentes en valutakoersen. De vijf Amerikaanse banken (Naast Morgan Stanley de Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup en Goldman Sachs) hebben het meest aan boetes en schikkingen betaald: in totaal 137 miljard dollar. De gezamenlijke kosten voor de twintig Europese banken zijn opgelopen tot 125 miljard dollar. De boetes hebben invloed op de kapitaalreserves die de banken moeten aanhouden, aldus Morgan Stanley. (NRC)