Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Rusland moet Nederland compenseren voor Arctic Sunrise’

Rusland heeft het internationaal zeerecht geschonden, heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag bepaald. Daarom moet het land schadevergoeding betalen voor het handelen rondom de Arctic Sunrise-affaire.

Handout van Greenpeace van het schip Arctic Sunrise dat de haven van Moermansk verlaat.
Handout van Greenpeace van het schip Arctic Sunrise dat de haven van Moermansk verlaat. Foto ANP / Dmitri Sharomov / Greenpeace

Rusland moet Nederland compenseren voor de inbeslagname van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in 2013 en de arrestatie van opvarenden. Met de acties op de ijsbreker, waarbij dertig mensen werden aangehouden, heeft Rusland het internationaal recht geschonden, zo heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag vandaag bepaald.

De hoogte van de schadevergoeding wordt later bepaald, meldt persbureau AP. Die is zowel bedoeld ter compensatie van de geleden schade aan de Arctic Sunrise als voor de onterechte detentie van de opvarenden.

De Arctic Sunrise voer onder de Nederlandse vlag en werd gebruikt voor protesten van Greenpeace bij een boorplatform van Gazprom in de Barentszzee. Het schip werd in september 2013 geënterd door de Russen, die het schip aan de ketting legden in Moermansk. De bemanning werd aangehouden op verdenking van wat de Russen ‘piraterij’ noemden. De opvarenden kwamen bekend te staan als de ‘Arctic 30’. Onder hen waren twee Nederlanders: campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. De verdachten kregen uiteindelijk amnestie, maar het schip werd nog maandenlang vastgehouden.

Vrijheid van de wereldzeeën

Het arbitragehof constateerde dat de actie van Greenpeace kan worden gezien in het licht van het beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën, meldt persbureau ANP. De beschuldiging van piraterij houdt geen stand, omdat de actievoerders geen schip, maar een olieplatform hebben betreden. Van ‘hooliganism’ en ‘terrorisme’ was evenmin sprake, stelt het hof.

De Arctic Sunrise keerde vorige zomer terug in Nederlandse wateren. Het schip lag in totaal bijna een jaar aan de ketting in Moermansk. Rusland nam geen deel aan de arbitrageprocedure.