Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AEX en Europese beurzen onderuit na Chinese economische malaise

Exterieur van Beursplein 5.
Exterieur van Beursplein 5. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De verslechtering van de Chinese economie vond vandaag zijn weerslag op de Europese effectenbeurzen. De AEX-index verloor sinds de opening bijna 3 procent en staat op 431 punten. De winst van het hele jaar is bijna verdampt.

Alle 25 fondsen van de AEX toonden rode cijfers. Ook de MidKap ging onderuit en staat nog op 631 punten, een verlies van bijna 4 procent. De index daalt al sinds begin deze maand. In augustus vond een correctie plaats bij de AEX.

De beurs in Shanghai kelderde met 8,5 procent, waarmee alle winst van 2015 in rook is opgegaan. Ook in andere Aziatische landen staan de beurzen er slecht voor. De kleinere beurs in Shenzhen daalde met 7,7 procent.

Onze correspondent in zuidoost Azië Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Chinese beurzen? Shanghai -8,95%. Shenzen -7,7%. Hang Seng in Hongkong -5,5%. En ook Taiwan verliest: -4,3%.

Effect op Europa

Ook elders in Europa werden de Chinese economische problemen gevoeld. De aandelenbeurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 2,6 tot 3,2 procent omlaag. De FTSEurofirst 300, de index van de belangrijkste Europese aandelen, opende 3,6 procent in de min - het grootste verlies in een dag in vier jaar tijd.

Nadat de effectenbeurs in Shanghai vorige week met een daling van 11 procent een recordverlies leed, was verwacht dat Beijing dit weekend zou ingrijpen in een poging het tij te keren. Maar grote beslissingen bleven uit, waardoor de beurzen vandaag flink wat waarde verloren. Ondertussen neem de druk op de Volksbank van China toe om in te grijpen.