Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

DUO: 22.000 ex-studenten met studieschuld van de radar

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zoekt nog 22.000 oud-studenten die een onbetaalde studieschuld hebben uitstaan. Vermoedelijk zitten veel van hen in het buitenland.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zoekt nog 22.000 oud-studenten die een onbetaalde studieschuld hebben uitstaan. Veel van hen zitten waarschijnlijk in het buitenland, zegt een woordvoerder van de uitvoeringsinstantie.

De NOS meldde gisteren op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs dat 32.000 oud-studenten met een uitstaande schuld onvindbaar waren. Een bedrag van 88 miljoen euro zou daardoor niet geïnd kunnen worden. Die gegevens stamden uit juli en waren gebaseerd op cijfers van vorig jaar.

start betalingsregeling

Het ministerie van Onderwijs spant zich al een tijd in om het aantal wanbetalers terug te dringen. Inmiddels zijn volgens de zegsman 18.500 oud-studenten opgespoord, maar zijn er ook nieuwe gevallen bijgekomen. Daarmee komt het aantal ontraceerbare oud-studenten met een onbetaalde studieschuld op 22.000.

Het huidige uitstaande bedrag dat niet kan worden geïnd is onbekend, maar wel aanzienlijk lager dan 88 miljoen. Met mensen die nu zijn getraceerd is een betalingsregeling gestart.

geen ‘gratis’ stufi meer

De NOS meldde gisteren dat een op de vijf oud-studenten met een studieschuld een betalingsachterstand heeft (120.000 van de 600.000). Dat is bijna 30 procent meer dan drie jaar geleden, maar het aantal oud-studenten is in dezelfde tijd bijna even hard gestegen. Tweederde van de wanbetalers krijgt met een deurwaarder te maken. De afbetaling is vaak tussen de 100 en 200 euro per maand.

Wie dit jaar begint als student, kan voor het eerst alleen maar lenen. Voorheen kregen uitwonende studenten vier jaar lang maandelijks 268 euro ‘gratis’ studiefinanciering. Verder konden ze goedkoop bijlenen. De 65.000 eerstejaars academici en 102.000 hbo’ers die nu gaan studeren moeten alles lenen.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat DUO nog zoekt naar 7.000 oud-studenten met een uitstaande schuld. Dat aantal is later weer door DUO naar boven bijgesteld.