Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Hockey

Zowel hockeymannen als -vrouwen naar halve finale EK

Constantijn Jonker in duel met Iain Lewers van Engeland.
Constantijn Jonker in duel met Iain Lewers van Engeland. Foto EPA / Hannah McKay

Net als de Nederlandse hockeyvrouwen heeft ook het mannenteam de halve finale van het Europees kampioenschap bereikt. Na een 2-0 overwinning op Engeland gaan de hockeyers aan kop in poule A met zes punten. Ze zijn daardoor sowieso zeker van een plek bij de eerste twee in de groep.

De hockeymannen kwamen vlak voor de rust op voorsprong tegen gastland Engeland, toen Mirco Pruyser een afgeketste strafcorner alsnog binnen tikte. Vlak voor het einde bepaalde Constantijn Jonker de eindstand. Door de overwinning heeft Nederland dinsdag tegen Rusland genoeg aan een gelijkspel om groepshoofd te worden. Vrijdag waren de Nederlandse mannen al te sterk voor Spanje, dat eveneens met 2-0 verslagen werd.

Eerder op de dag wisten ook de hockeyvrouwen zich te verzekeren van een plek in de halve finale. De regerend olympisch kampioen had bijzonder weinig moeite met tegenstander Spanje: 8-1. Een dag eerder overklasten de hockeysters Polen ook al met 9-0. In de laatste poulewedstrijd wacht woensdag België.

Vrouwenteam favoriet voor titel

Meer nog dan de mannen is het vrouwenteam in Londen favoriet voor de Europese titel. Twee jaar geleden was de ploeg dat echter ook, en toen gingen de hockeysters in de halve finale onderuit tegen Engeland. Een derde plek was toen het maximaal haalbare.

Ook het mannenteam kwam twee jaar geleden in België niet verder dan een derde plaats. In de halve finale was het toen Duitsland dat Nederland uitschakelde. Een jaar eerder waren de Duitse mannen al olympisch kampioen geworden, ook ten koste van Nederland.