Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Brit Ennis-Hill eerste, Broersen teleurstellend vierde op zevenkamp

De Britse Jessica Ennis-Hill heeft de gouden medaille gewonnen op de zevenkamp, Nadine Broersen greep net naast het eremetaal. Zij verloor teveel tijd op de afsluitende 800 meter en werd vierde in het eindklassement
De Britse Jessica Ennis-Hill heeft de gouden medaille gewonnen op de zevenkamp, Nadine Broersen greep net naast het eremetaal. Zij verloor teveel tijd op de afsluitende 800 meter en werd vierde in het eindklassement Foto AP/ David J. Phillip

De Nederlandse zevenkampster Nadine Broersen heeft net naast het eremetaal gegrepen op de zevenkamp van het WK Atletiek in Peking. Ze stond tweede in het klassement, maar verloor teveel tijd in de afsluitende 800 meter en werd vierde. Nadine Visser eindigde op de achtste plaats en Anouk Vetter als twaalfde.

De 25-jarige Broersen begon met een kleine voorsprong op de de Canadese Brianne Theisen Eaton (8 punten) en de Letse Ikauniece-Admidina (14). Het was te weinig tijdens de afsluitende 800 meter. De atleten liepen een betere tijd en kaapten het zilver en het brons weg voor de atlete uit Dongen die vorig jaar op het EK als tweede eindigde. In 2013 werd ze nog wereldkampioen indoor.

Broersen miste wedstrijdritme

Gisteren liep Broersen ook al een matige 200 meter waardoor ze duikelde naar de zevende plaats in het tussenklassement. Aan de NOS liet ze weten dat ze door blessures te weinig wedstrijdritme had. Begin dit jaar liep ze een enkelblesure op, gevolgd door een blessure aan haar voet. Pas enkele weken voor het WK was ze fit.

Dankzij een sterke prestatie bij het verspringen, waar ze negende werd en de derde plaats (53,52) bij het speerwerpen klom ze weer naar de tweede plaats. Op deze atletiekonderdelen presteerde Visser juist veel slechter. Zij wist haar bijzondere derde plaats in het tussenklassement van zaterdag niet vast te houden en zakte naar de tiende plaats. Op de afsluitende 800 meter won ze weer twee plekken. Vetter twijfelde gisteren nog of ze de zevenkamp zou afbraken. Na de eerste vier onderdelen zat ze er mentaal doorheen. Bij een val over de horden raakten ze aan haar hak geblesseerd. Ze voelde zich vandaag toch nog sterk genoeg om de zevenkamp te volmaken.