Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Weer protesten bij noodopvang voor vluchtelingen in Dresden

In het Duitse Heidenau bij Dresden zijn opnieuw protesten uitgebroken bij een noodopvang voor vluchtelingen. Demonstranten gooiden bierflesjes en vuurwerk naar de politie.

Demonstranten protesteren bij de noodopvang voor vluchtelingen in Heidenau.
Demonstranten protesteren bij de noodopvang voor vluchtelingen in Heidenau. Foto EPA / Arno Burgi

In het Duitse Heidenau bij Dresden zijn gisteravond opnieuw protesten uitgebroken bij een noodopvang voor vluchtelingen, meldt het Duitse dagblad Die Welt. Demonstranten gooiden bierflesjes en vuurwerk naar de politie. Agenten gebruikten schilden om de weg vrij te maken.

In Heidenau worden vluchtelingen opgevangen in een voormalige bouwmarkt. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen of er mensen zijn gearresteerd of gewond zijn geraakt. In de loop van de dag moeten meer cijfers over het voorval naar buiten worden gebracht.

eerdere protesten

Vrijdagavond protesteerden zo’n zeshonderd demonstranten in Heidenau tegen de komst van zo’n 250 vluchtelingen. De extreem-rechtse Nationaal-Democratische Partij van Duitsland had mensen opgeroepen te demonstreren. Elders in Duitsland vonden pogingen tot brandstichting op asielzoekerscentra plaats. 31 van de 136 aanwezige agenten raakten gewond.

De politie in Berlijn meldde vrijdag twee mannen en een vrouw te hebben opgepakt die worden verdacht van een poging tot brandstichting bij een locatie voor vluchtelingenopvang. Een inwoner van het opvangcentrum was in staat de brand te blussen. In Beieren doet de politie onderzoek naar een poging tot brandstichting in het plaatsje Neustadt an der Waldnaab.

vluchtelingen in duitsland

Duitsland worstelt met een recordaantal asielzoekers. In juli probeerden 79.000 mensen het land binnen te komen, volgens het ministerie van Sociale Zaken “de grootste toeloop ooit” in een maand. Volgens eerdere voorspellingen zou Duitsland dit jaar rekening houden met de komst van 450.000 asielzoekers, meer dan twee keer zo veel als vorig jaar.

In Duitsland heerst verzet tegen de komst van vluchtelingen. Geregeld worden vluchtelingenopvangcentra in brand gestoken. Het aantal aanvallen op Duitse opvangcentra is flink gestegen: in de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, één minder dan in heel 2014. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt in 173 gevallen rechts-extremisten verantwoordelijk.