Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Formule 1

Verstappen achtste op Spa na een knappe inhaalrace - krijgt geen straf

Max Verstappen passeert Roberto Mehri, vlak na de start van de grand prix van België.
Max Verstappen passeert Roberto Mehri, vlak na de start van de grand prix van België. Foto EPA / Andrej Isakovic

Ondanks de teleurstellende kwalificatie van gisteren is Max Verstappen er vanmiddag toch in geslaagd om punten te behalen. Op het circuit van Spa-Francorchamps in België eindigde de Nederlander als achtste, tien plaatsen hoger dan hij de dag begon. In de WK-stand stijgt Verstappen nu naar plek tien.

Even was het echter onzeker of de 17-jarige coureur zijn vier WK-punten mocht houden. Bij een inhaalmanoeuvre schoot hij namelijk even van de baan, waarmee hij een tijdstraf riskeerde. Na overleg besloten de stewards echter dat Verstappen bij het inhalen van Valtteri Bottas niets verkeerd deed.

Opnieuw motorproblemen

Met zijn achtste plaats eindigt Verstappen echter aanmerkelijk hoger dan hij de dag begon. Doordat de Nederlander op vrijdag voor de zesde keer van motor moest wisselen, kreeg hij namelijk tien plaatsen straf. Ook in het begin van het seizoen speelde de motor Verstappen regelmatig parten.

Door de nieuwe wissel kreeg Verstappen, die vorige race nog als vierde eindigde, tien plaatsen straf. Hij was daardoor veroordeeld tot een startplek achterin het veld. Alleen beide McLaren’s, die ook van motor wisselden, stonden achter Verstappen op de grid.

Vooral in de eerste rondes van de race op Spa-Francorchamps won de zoon van oud-coureur Jos Verstappen een flink aantal plaatsen, mede door pech bij concurrenten. Zo vielen tijdens de opwarmronde Nico Hülkenberg en Carlos Sainz jr. al weg door pech, waardoor Verstappen als zestiende begon.

Hamilton soepel naar zesde overwinning

Maar daarnaast kende de jongeling ook gewoon een hele goede start, die hem drie plekken winst opleverde. En ook toonde Verstappen in België opnieuw dat hij erg sterk is in directe duels. Onder meer Felipe Nasr, Marcus Ericsson en Valtteri Bottas slaagden er niet in de Toro Rosso van Verstappen achter zich te houden.

Zo spannend als de inhaalrace van Verstappen was, zo voorspelbaar was de strijd om de eerste plaats. Wereldkampioen Lewis Hamilton, begonnen op poleposition, reed namelijk vrij onbedreigd naar de overwinning, gevolgd door teamgenoot Nico Rosberg. Voor Hamilton was dat de zesde zege van het seizoen.

De grand prix van België in bullets, video’s en tweets:

 • De start: Al voor de wedstrijd begint, wint Verstappen twee plaatsen. In de opwarmronde krijgt zowel Nico Hulkenberg als Carlos Sainz jr. namelijk technische problemen. De Nederlander begint daardoor op de zestiende plek en wint bij de start nog eens drie plaatsen.
 • Ronde 1: Buiten het beeld van de camera’s pakt Verstappen nog een plek. En als even later Pastor Maldonado wegvalt door technisch malheur is de top tien al in zicht. Daarvoor moet de 17-jarige coureur eerst nog wel een gaatje dichten op Marcus Ericsson.
 • Ronde 4: Lang houdt de Zweed van Sauber geen stand. Verstappen passeert Ericsson op vlak na het passeren van de finish met behulp van DRS, het mechanisme in de achtervleugel waardoor een auto tijdelijk een iets hogere topsnelheid krijgt.
  Twitter avatar coinmaker321 Coinmaker321 @F1: Verstappen uses DRS to pass Ericsson down Kemmel Straight #BelgianGP #F1@oz_f1_motogp http://t.co/cEDLIgxTHS
 • Ronde 11: Na de eerste pitstop van de dag komt Verstappen als twaalfde weer op de baan. Voor hem rijden twee Brazilianen, Felipe Massa en Felipe Nasr. Die laatste verschalkt hij meteen op fraaie wijze. De Nederlander komt in de buitenbocht van Blanchimont buitenlangs, rijdt even naast Nasr en steekt hem uiteindelijk fraai voorbij.
 • Ronde 16: Valtteri Bottas is zijn race goed begonnen, maar bij de pitstops gaat het mis. Zijn team Williams monteert verschillende types banden op zijn auto, zachte banden voor en mediums achter. Voor straf moet de Fin door de pitstraat rijden, waardoor hij wegzakt tot buiten de top 10. Verstappen krijgt de tiende plek zo in de schoot geworpen.
 • Ronde 21: Ook de negende plaats komt de Nederlander aanwaaien, door problemen bij Daniel Ricciardo, de nummer vijf in de wedstrijd. Die komt na een mislukte inhaalmanoeuvre namelijk stil te vallen en moet opgeven. Omdat Ricciardo’s auto nog op het circuit staat, wordt de race even geneutraliseerd.
 • Ronde 24: De safety car is inmiddels weer van de baan. Ondertussen pakken donkere wolken zich samen boven Spa-Francorchamps. Gaat het toch nog regenen? Dat zou de wedstrijd nog flink overhoop kunnen gooien. Mogelijk aan het einde van de race, zo hoort Fernando Alonso via de teamradio.
 • Ronde 33: Door een pitstop van Daniil Kvyat reed Verstappen een paar ronden op de achtste plaats, maar dan wisselt de Nederlander ook zelf nog een keer van banden. Hij komt als tiende weer buiten. De regen is het circuit tot op 40 kilometer genaderd, hoort Alonso van zijn team.
 • Ronde 40: Na Felipe Nasr en Marcus Ericsson ziet ook Valtteri Bottas de auto van Verstappen voorbij stuiven. Met nog drie rondes te gaan ligt de jongste debutant ooit op de negende plaats.
 • Ronde 43: Twee spectaculaire laatste rondes, onder meer door een lekke band van Sebastian Vettel. De Duitser raakt zijn derde plaats kwijt en eindigt uiteindelijk buiten de top tien. Verstappen staat nu achtste en loert op plaats zeven. Met behulp van DRS schiet hij Vettels teamgenoot Kimi Raikkonen voorbij. Maar iets te gretig, want hij schiet van de baan af.
 • De finish: Geen nieuwe inhaalkansen voor Verstappen. Hij eindigt uiteindelijk op plaats acht, terwijl Lewis Hamilton wint voor teamgenoot Nico Rosberg. Romain Grosjean eindigt door de klapband van Vettel ook op het podium.

  Uitslag grand prix van België:
  1. Lewis Hamilton (Mercedes) 43 ronden
  2. Nico Rosberg (Mercedes) +2 sec
  3. Romain Grosjean (Lotus-Mercedes) +38 sec
  4. Daniil Kvyat (Red Bull-Renault) +46 sec
  5. Sergio Perez (Force India) +54 sec
  6. Felipe Massa (Williams) +55 sec
  7. Kimi Raikkonen (Ferrari) +56 sec
  8. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso-Renault) +56 sec
  9. Valtteri Bottas (Williams) +1m01
  10. Marcus Ericcson (Sauber-Ferrari) +1m31

  Stand in het WK na 11 van de 19 races:
  1. Lewis Hamilton 227 punten (+25)
  2. Nico Rosberg 199 (+18)
  3. Sebastian Vettel 160

  10. MAX VERSTAPPEN 26 (+4)