Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Ruim twintig doden in Irak na aanval van IS

Bij een aanval van terreurgroep Islamitische Staat in Irak zijn ten minste 23 mensen om het leven gekomen. Het gaat om 17 Iraakse soldaten en zes soennitische strijders, zo melden bronnen in het leger aan persbureau AP. De jihadisten zouden zelfmoordterroristen hebben ingezet om de aanslagen te plegen.

Iraakse soldaten beschieten strijders van Islamitische Staat.
Iraakse soldaten beschieten strijders van Islamitische Staat. Foto Reuters / Stringer

Bij een aanval van terreurgroep Islamitische Staat in Irak zijn ten minste 23 mensen om het leven gekomen. Het gaat om 17 Iraakse soldaten en 6 soennitische strijders, zo melden bronnen in het leger aan persbureau AP. De jihadisten zouden zelfmoordterroristen hebben ingezet om de aanslagen te plegen.

De aanval op het leger en de soennitische strijders - die de Iraakse overheid helpen - vond plaats in de buurt van Ramadi, hoofdstad van de provincie Anbar. In diezelfde regio werden de afgelopen dagen twee militaire patrouilles in een hinderlaag gelokt. Daarbij kwamen meer dan vijftig Iraakse soldaten om het leven.

De provincie Anbar, even ten westen van hoofdstad Bagdad, is voor een aanzienlijk deel in handen van Islamitische Staat. Onder meer in de steden Ramadi en Fallujah is de terreurgroep aan de macht. Het Iraakse leger en bevriende krijgstroepen proberen IS al tijdlang uit de regio te verjagen, maar tot dusver zonder al te veel succes.