Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Ploumen: UNHCR moet Macedonië helpen met vluchtelingenopvang

Vluchtelingen wachten tot ze de Grieks-Macedonische grens kunnen oversteken.
Vluchtelingen wachten tot ze de Grieks-Macedonische grens kunnen oversteken. AFP / Sakis Mitrolidis

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR moet Macedonië helpen met de opvang van de vluchtelingenstroom in het land, zo zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in het programma Buitenhof. Macedonië is volgens Ploumen zelf niet in staat er “op een fatsoenlijke manier” mee om te gaan. Dat zou ook voor Griekenland gelden.

Een werkgroep van het kabinet gaat problemen bij de vluchtenproblematiek in kaart brengen, onder leiding van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Verder maken onder anderen minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) deel uit van de werkgroep.

noodtoestand

Honderden migranten staken vandaag ongehinderd de Grieks-Macedonische grens over. De oproerpolitie deed weinig om hen te stoppen. Donderdag kondigde Macedonië de noodtoestand af en sloot het land de zuidelijke grens, met grote drukte tot gevolg. De oproerpolitie gebruikte traangas en granaten om de menigte aan de grens terug te dringen, maar gisteren wisten duizenden vluchtelingen door politiebarrières te breken en de grens naar Macedonië over te vluchten.

Bekijk de fotoserie van de vluchtpoging.

vluchtelingenstroom

Het land zegt de vluchtelingenstroom niet meer aan te kunnen. Alleen al vorige maand probeerden zo’n 39.000 migranten door Macedonië naar Europa te vluchten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de maand ervoor. Het grootste deel van de asielzoekers bestaat uit Syriërs.

Onze correspondent Gert van Langendonck legde dezelfde route af met een groep migranten. Lees hier zijn verslag.