Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opnieuw rellen na demonstraties in Libanon

Demonstranten schuilen achter barricades in de Libanese hoofdstad Beiroet.
Demonstranten schuilen achter barricades in de Libanese hoofdstad Beiroet. Foto Reuters / Mohamed Azakir

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn vanavond opnieuw rellen uitgebroken tijdens een protest tegen de regering. Betogers gooiden met onder meer stenen, flessen en takken naar de politie, die daarop waterkanonnen en traangas inzette. Ten minste vijf demonstranten en twee agenten raakten gewond, zo meldt Reuters.

Volgens het persbureau hebben enkele duizenden mensen zich in de straten van Beiroet verzameld om hun onvrede te betuigen over de politieke leiders van Libanon. Ze eisen het aftreden van premier Tammam Salam en diens kabinet. Diezelfde Salam dreigde eerder op de dag nog om af te treden als de onrust aanhoudt.

Ook gisteren al rellen

Het is voor de tweede nacht op rij dat er in Beiroet rellen uitbreken na een protestactie. Directe aanleiding voor de demonstraties is de vuilniscrisis in het land. Sinds het sluiten van een grote vuilnisbelt groeit de afvalberg in de Libanese hoofdstad namelijk in rap tempo. Volgens de demonstranten staat het vuilnisprobleem symbool voor een groter probleem.

In een toespraak op televisie waarschuwde president Salam de andere partijen in zijn kabinet dat er nu snel een oplossing moet komen voor de afvalproblemen in Beiroet. Slaagt de regering daar niet in, dan dreigt Libanon in chaos weg te zakken, zo stelde Salam. Hij voegde daaraan toe dat hij er weinig voor voelde om betrokken te zijn bij die ineenstorting.