Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nibali uit de Vuelta gezet vanwege hangen aan ploegauto

Vincenzo Nibali krijgt verkoeling na de tweede rit van de Vuelta.
Vincenzo Nibali krijgt verkoeling na de tweede rit van de Vuelta. Foto Reuters / Jon Nazca

Vincenzo Nibali is vanavond uit de Vuelta gezet omdat de voormalig Tourwinnaar tijdens de tweede etappe uitgebreid aan de auto van zijn ploegleider hing. Ook de bewuste ploegleider moet naar huis, zo heeft de jury van de Spaanse wielerronde zojuist bepaald. Toen Nibali zich liet meeslepen reed hij op achterstand.

Het bewuste sleepincident:

De 30-jarige renner was even daarvoor bij een massale valpartij tegen de grond gegaan. Aan kop van een achtervolgende groep pakte Nibali vervolgens de auto van ploegleider Stefano Zanini vast en liet zich tientallen meters lang meeslepen. Vlak voor de slotklim keerde de Italiaan terug bij de voorste groep.

Twitter avatar friebos Daniel Friebe Nibali out of the Vuelta for hanging onto team car. Same Nibali who mocked Froome for doing exactly the same thing at 2010 Giro.

‘Maar één straf mogelijk’

Volgens Juryvoorzitter Bruno Valcic bestond er geen enkele twijfel over het besluit. Volgens Reuters verklaarde hij:

“Op basis van wat wij op televisiebeelden hebben gezien heeft hij duidelijk de regels overtreden. Op de beelden is te zien dat hij zich 200 meter liet meeslepen. Op grond daarvan konden we hem geen andere straf geven dan deze.”

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport had Nibali’s ploeg Astana eerder al het vermoeden dat hun kopman een zware straf boven het hoofd hing. Het Kazakse wielerteam zou de organisatie van de ronde om clementie hebben gevraagd en om Nibali de maximale tijdstraf van 10 minuten op te leggen.

Een van de grote namen

Hangen aan een ploegleidersauto is niet ongebruikelijk in het wielrennen, maar vaak doen renners het slechts enkele seconden: ze pakken dan een bidon uit de auto aan en houden die even vast terwijl de auto optrekt. Dat blijft eigenlijk altijd ongestraft. Dat een renner zo lang en opzichtig aan de wagen hangt als Nibali komt zelden voor.

Met Nibali verliest de Spaanse wielerronde een van de grote namen op de startlijst. Voor de Tourwinnaar van 2014 is het de tweede grote ronde van dit seizoen, na de mislukte Tour van deze zomer. Naast Nibali staan Chris Froome, Nairo Quintana en Alejandro Valverde in Spanje aan de start. Zij werden afgelopen Tour eerste, tweede en derde.