Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Massagraf gevonden in Maleisië, vermoedelijk Rohingya

Rohingya-vluchtelingen in Maleisië protesteren tegen de discriminatie tegen hun etnische minderheidsgroep.
Rohingya-vluchtelingen in Maleisië protesteren tegen de discriminatie tegen hun etnische minderheidsgroep. Foto EPA

De Maleisische politie heeft bij de Thaise grens een massagraf met resten van 24 mensen gevonden, meldt persbureau Reuters. Gedacht wordt dat het gaat om slachtoffers van mensenhandel, zo zei de politie.

De route door de jungle in het zuiden van Thailand en noorden van Maleisië wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars die migranten per boot uit Birma en Bangladesh naar Zuidoost-Azië brengen. Migranten worden in illegale detentiekampen vastgehouden, met marteling of hongerdood tot gevolg - tenzij hun families losgeld betalen. In mei werden bij de Thaise grens 139 graven gevonden, vermoedelijk van Rohingya-vluchtelingen.

rohingya

Het is nog onduidelijk of het hier ook gaat om Rohingya. De Rohingya zijn een islamitische minderheid van 800.000 mensen die wonen in Birma. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten. Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in het land. De afgelopen jaren is de groep regelmatig slachtoffer van aanvallen.

Lees ook: Atjeh is paradijs voor de Rohingya, over Rohingya-vluchtelingen die (tijdelijk) in Indonesië mogen verblijven.

Zuidoost-Azië kampt op dit moment met de grootste bootvluchtelingencrisis sinds de Vietnamoorlog. Duizenden migranten zijn per boot gevlucht uit hun overwegend boeddhistische thuisland Birma. Velen stranden op zee.

In mei redden vissers meer dan 450 Rohingya-vluchtelingen voor de kust van Atjeh, het noordelijkste deel van Indonesië. Bekijk de fotoserie.