Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Terugkijken: in een lange parade verlaten de zeilschepen Amsterdam

Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, neemt de vlootschouw af met zijn gezin tijdens Sail Amsterdam 2015.
Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, neemt de vlootschouw af met zijn gezin tijdens Sail Amsterdam 2015. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Met de Russische driemaster Mir voorop varen de grote zeilschepen in een zogeheten Thank-You Parade uit Amsterdam. Via het Noordzeekanaal gaan ze richting IJmuiden waarmee Sail Amsterdam wordt afgesloten. Kijk hier live mee met de schepenparade.

Prins Maurits, beschermheer van Stichting Sail nam vanmiddag de vlootschouw af met zijn gezin waarna de eerste schepen vertrokken. Ongeveer dertig tall ships doen mee aan de uittocht. Bij het verlaten van de IJhaven klinkt een saluutschot.

Twitter avatar sailamsterdam SAIL Amsterdam 2015 Eerste Tall Ships los van de kade. Maken zich klaar voor de massale Thank You Parade richting IJmuiden. #SAIL2015 http://t.co/LOCBrGYdNs

Langs de kades staat veel publiek om de bemanningen te bedanken en uit te zwaaien. Ook op het water krioelt van bootjes, sloepen en motorjachten om de grote bijzondere zeilschepen uitgeleide te doen. Het is de eerste keer dat de schepen van Sail in georganiseerd verband de hoofdstad verlaten. Via dit overzicht is te zien hoe laat de schepen Amsterdam verlaten. De clipper Stad Amsterdam, die de intocht van woensdag leidde, haalt dit keer als laatste zijn anker op.

Een aantal schepen blijven nog liggen in Amsterdam, zoals de bezienswaardige viermaster Esmeralda uit Chili. Dit 113 meter lange witte schip staat ook wel bekend als ‘martelschip’ omdat het tijdens het bewind van de Chileense dictator Pinochet werd gebruikt om politieke tegenstanders op te sluiten en te martelen. Tegenwoordig wordt het schip gebruikt als training voor marinestudenten. Tijdens Sail Amsterdam werd het schip gebruikt als receptie voor hoogwaardigheidsbekleders wat op veel kritiek kwam te staan omdat er geen aandacht was voor de zwarte bladzijde van dit schip. Woordvoerder Jan Driessen vond deze kritische aandacht iets te gemakkelijk.

“De Esmeralda is verleden en toekomst. Je moet zo’n schip ook kunnen koesteren. Kijk naar de lange rijen voor het Anne Frankhuis en je beseft hoe belangrijk het omgaan met het verleden is voor de historie van een land.”

Livebeelden van AT5

beelden van Sail Amsterdam

Camera vanaf een van de hoge gebouwen naast het Centraal Station

Andere camerapositie bij het IJ in Amsterdam

Bij IJmuiden