Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Feyenoord verslaat Vitesse, wint derde duel op rij

Dirk Kuyt scoort voor de derde wedstrijd op rij een penalty voor Feyenoord en zet zijn ploeg op voorsprong tegen Vitesse.
Dirk Kuyt scoort voor de derde wedstrijd op rij een penalty voor Feyenoord en zet zijn ploeg op voorsprong tegen Vitesse. Foto ANP

Feyenoord heeft voor de derde keer op rij gewonnen, in de Kuip werd Vitesse met 2-0 verslagen. In het laatste kwartier scoorde clubheld Dirk Kuyt uit een penalty, buitenspeler Bilal Basacikoglu maakte zijn eerste competitiedoelpunt voor de Rotterdamse club.

Het was voor Kuyt ook het derde doelpunt voor Feyenoord. Ook tegen FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden schoot hij een strafschop binnen. Door de overwinning hebben Feyenoord en Ajax een klein gat geslagen met de concurrentie, nummer drie PEC Zwolle heeft twee punten minder. Volgende week wacht de eerste serieuze test voor de Rotterdammers, uit bij landskampioen PSV.

Niet Kramer maar Kazim-Richards in de spits

Feyenoord verscheen opvallend genoeg met de Turks-Engelse spits Colin Kazim-Richards aan de aftrap. Vorige week kwam hij nog slecht in het nieuws toen hij na een wissel voor Michiel Kramer een kratje met bidons om schopte. Geen reden voor trainer Giovanni van Bronckhorst om hem te passeren. Ook Lex Immers mocht starten, hij verving Jens Toonstra.

De Rotterdamse club speelde een zeer zwakke wedstrijd. De bal vloog alle kanten op, het leek in de Kuip af en toe wel op een flipperkast. Van verzorgd voetbal was amper sprake. Vitesse probeerde het wel, maar zoals ieder jaar moet trainer Peter Bosz eerst de automatismen erin slijpen bij zijn sterk vernieuwde elftal. De Arnhemmers wilden wel naar voren combineren, alleen de aanvallen strandden steeds in schoonheid. Feyenoord koos opbouwend steeds snel voor de lange bal op spits Colin Kazim-Richards, die het vaak moest afleggen tegen zijn bewakers Guram Kashia en Arnold Kruiswijk. Aanvoerder Dirk Kuijt, die van rechts naar links was verhuisd, kon zijn stempel ook niet op de wedstrijd drukken.

Cadeautje Gözübüyük

Kansen kregen beide ploegen nauwelijks in de volgepakte Kuip, waarin de supporters uit onvrede steeds meer gingen fluiten. Feyenoord werd voor rust één keer gevaarlijk via Lex Immers. De Hagenaar kopte een afgemeten voorzet van Terence Kongolo recht in de handen van Eloy Room. Aan de andere schoot Milot Rashica na een vlotte uitbraak van Vitesse de bal op doelman Kenneth Vermeer. Op slag van rust ontsnapte Feyenoord aan een strafschop, toen Rick Karsdorp in het zestienmetergebied Isaiah Brown aantikte. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zag daar echter geen overtreding in.

Het duurde in de tweede helft lang voordat Van Bronckhorst zijn zo sterk bezette bank ging gebruiken. Eerst mocht Eric Botteghin debuteren en in de 67e minuut kwam Michiel Kramer de onzichtbare Kazim aflossen. Dat Feyenoord het zwakke optreden toch omzette in een overwinning, dankte het aan een cadeautje van Gözübüyük. Die wees naar de stip toen Kongolo, die vlak daarvoor buitenspel stond, een kwartier voor tijd over het been van Kashia dook. Kuijt benutte ook zijn derde strafschop van dit seizoen en anderhalve minuut later besliste Bilal Basaçikoglu het tegenvallende duel: 2-0. (ANP)