Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental explosies Tianjin op 123

Het dodental van de explosies in China, die op 12 augustus een deel van het havengebied en industrieterreinen in havenstad Tianjin verwoestten, is gestegen tot 123. Er zijn vijftig vermisten, 624 mensen liggen in het ziekenhuis.

Speciale opruimteams maken de rampplek vrij van gevaarlijke chemicaliën, die tijdens de explosie vrijkwamen.
Speciale opruimteams maken de rampplek vrij van gevaarlijke chemicaliën, die tijdens de explosie vrijkwamen. Foto EPA / Geno Li

Het dodental van de explosies in China, die op 12 augustus een deel van het havengebied en de industrieterreinen in havenstad Tianjin verwoestten, is gestegen tot 123, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Er zijn vijftig vermisten, 624 mensen liggen in het ziekenhuis. Gisteren beloofde de Chinese regering een “streng” onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de explosies.

De explosies vonden plaats in een opslagloods van containers met chemicaliën en waren tot ver in de omgeving te voelen. Containers, auto’s en kantoren werden volledig verwoest. De ontploffingen waren zo hevig dat ze werden geregistreerd als seismische activiteit. De ramp is mogelijk veroorzaakt door het ondoordacht blussen van brand in de opslagloods. Door de brand aanvankelijk met water te blussen, is mogelijk een kettingreactie op gang gekomen.

Volgens de lokale autoriteiten bevatte de opslagplaats 700 ton giftig natriumcyanide en duizenden tonnen aan andere gevaarlijke stoffen. In de wateren in de regio is woensdag een hoeveelheid cyanide aangetroffen die 356 keer boven de tolerantiedrempel ligt. Op dit moment maken speciale opruimteams de rampplek vrij van gevaarlijke chemicaliën, die tijdens de explosie vrijkwamen.

Honderden Chinezen die hun woning in Tianjin tijdelijk of definitief niet in kunnen door de explosie van vorige week eisen een compensatie van de overheid. Zo’n 6.300 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied waar de ontploffing plaatsvond.

Lees ook: Ramp in China, woede over overheid, over een regering in verlegenheid.