Deze week: DSM schrapt banen, struisvogelvlees is terug en cijfers van FrieslandCampina

Foto AP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. De Duitse bondskanselier Angela Merkel praat maandag met de Franse president François Hollande over een betere aanpak van de migrantencrisis. Duitsland verwacht dit jaar een recordaantal van 800.000 asielzoekers. Het opvangen en verzorgen van deze migranten kost het land ongeveer 8 miljard euro.

2. Dinsdag cijfers van Esperite. Het bedrijf werd ooit bekend met het invriezen en opslaan van stamcellen van pasgeborenen, maar moet het nu vooral hebben van de voorspellende geneeskunde. De wat? Kort gezegd: op basis van genetische analyses in een vroeg stadium de kans op bepaalde ziektes of aanleg tot ziektes voorspellen.

Dinsdagmiddag maakt DSM bekend hoeveel banen het bedrijf de komende tijd gaat schrappen. Het Nederlandse chemiebedrijf maakt heel veel verschillende producten voor heel veel verschillende klanten. Van kippenboeren tot vissers en elektronicafabrikanten tot bierbrouwers. En dat is precies hun probleem.

3. Goed nieuws voor liefhebbers van struisvogelvlees. Vanaf woensdag hervat Zuid-Afrika na vier jaar de export van struisvogelvlees naar de Europese Unie. De EU had het verbod opgelegd door een uitbraak van de vogelgriep. Het land is inmiddels weer ‘schoon’ verklaard.

Ook die dag: cijfers van Guess en Abercrombie&Fitch. A&F is na de tegenvallende cijfers een andere weg ingeslagen. De producten van het kledingmerk zouden zelfs onherkenbaar zijn geworden.

4. En goed nieuws voor fans van de boeken van Stieg Larsson. Donderdag verschijnt het vierde boek in de succesvolle Millennium-reeks, onder de titel ‘What Doesn’t Kill You’.

Donderdag ook veel cijfers, bijvoorbeeld van SNS Bank, a.s.r. en RTL. Ook FrieslandCampina maakt de halfcijfers bekend. Die dag zullen topmannen Piet Boer en Roelof Joosten ingaan op de ontwikkeling in melkland en de gevolgen daarvan voor de zuivelcoöperatie. Door de lage melkprijs komen veel boeren de laatste tijd in de problemen. Een probleem van tijdelijke aard, zei Boer eerder al. Volgens de topman gaan de melkveehouders uiteindelijk weer profiteren van de toenemende vraag naar zuivel in de wereld. Daarnaast werd op 1 april na 31 jaar het melkquotum afgeschaft.

5. Vrijdag cijfers van Beter Bed en Schiphol Group. Schiphol wil blijven meedoen in de wereldtop, dus zit er maar één ding op: digitaliseren. NRC Qsprak eerder met Albert van Veen, it-directeur van Schiphol die de luchthaven de meeste digitale luchthaven van de wereld wil maken.

En is het al tijd voor bier? Het CBS presenteert vrijdag de omzetcijfers van de horeca in het tweede kwartaal van dit jaar. Maar is er straks nog wel een bruine kroeg bij jou om de hoek?

    • Marieke ten Katen