Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De tweede dag op Lowlands: alle hoogtepunten op een rij

Niet naar Lowlands? Ook online kun je meegenieten. NRC-redacteuren Hester Carvalho en Saul van Stapele zijn op het festival en bespreken de hoogtepunten van de zaterdag. Met onder andere de nieuwe Britse sensatie Lianne La Havas, Hot Chip en de golden oldies van The Chemical Brothers.

Het concert van Underworld op dag 2 van de 23ste editie van Lowlands.
Het concert van Underworld op dag 2 van de 23ste editie van Lowlands. Foto Andreas Terlaak

NRC is op Lowlands en bespreekt de hoogte- en dieptepunten van de zaterdag, met de nieuwe Britse sensatie Lianne La Havas, Hot Chip en de golden oldies van The Chemical Brothers. (De vrijdag gemist? Hier meer.)

Hoe was het gisteren? NRC-redacteuren Hester Carvalho en Saul van Stapele waren erbij. Het hoogtepunt was voor Carvalho de daverende terugkeer van Rico & Sticks op Lowlands. Onder de naam Opgezwolle Tot Nu speelden ze bekende nummers uit het verleden, met ondersteuning van onder meer collega’s Typhoon en Winne.

“Hun glansnummers waren een beetje weggezakt in mijn geheugen, maar niet in dat van het publiek, dat woordelijk meerapte en vreugdekreten uitsloeg. Het was feestelijk om de twee (aangevuld met beatmaster A.R.T.) terug te zien, zo scherp, stoer en virtuoos tonen rappers zich niet vaak. Zo meeslepend en overtuigend dat ik bij Strik Je Veter op aansporing van Sticks mijn schoenen checkte, ook al droeg ik slippers.”

Het nummer Strik Je Veter.

briljante hiphopbeats

Van Stapele denkt daar net zo over. Hij noemt het “ongekend” hoeveel kwaliteitsmuziek de laatste vijftien jaar uit het kamp van Rico & Sticks is gekomen. Het optreden op Lowlands was een aaneenschakeling van hoogtepunten.

“Met nummers van Opgezwolle’s moderne klassiekers Eigen Wereld en Vloeistof maar ook van vele andere projecten, zoals reggae-project Irie van Rico en DJ en producer A.R.T., bondgenoot Typhoon met zijn recente hit Zandloper waarop Rico ook meedoet, en supergroep Great Minds van Sticks met Jiggy Djé, Winne en Dr Moon, die allen het podium opkwamen voor een razende vertolking van hit Doag met Kleine Viezerik, ook aanwezig voor een energieke gastbijdrage.

De ervaren rappers wisselden elkaar geweldig soepel af op de vele briljante hiphopbeats in hun veelzijdige oeuvre, zegt Van Stapele, waarbij Sticks met een korte versnelde verse toonde hoe technisch begaafd hij is.

“‘We waren een paar jaartjes weg maar we zijn er weer,’ zei Sticks over de terugkeer van het gouden hiphopduo. De rappers waren erg vroeg geprogrammeerd in de Alpha, maar bliezen het tentdoek er af met de overtuiging die past bij een act die een festivaldag afsluit. Een uur was duidelijk te kort. Rico & Sticks maakten op het podium dan ook bekend in maart 2016 een tweeënhalf uur durende versie van deze show te zullen geven in de HMH.”

mosh pit

Het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig bracht een mooi moment: het publiek maakt een grote mosh pit tijdens Gekke Boys waarin onverwachts een Iraanse man traditioneel begon te dansen. Van Stapele:

“Het publiek stopte te springen en moedigde hem aan. Hier, een prachtige foto die de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian van het tafereel maakte.”

ho99o9 en FFS

Ontdekking van de dag was Ho99o9 (spreek uit: Horror) uit New Jersey, bestaande uit twee zwarte zangers en een drummer. Ze speelden hun speedmetal zo hard en snel dat de X-Ray-tent stond te schudden, zegt Carvalho.

“Er was een drummer en er waren gruwelijke achtergrondbeelden maar, anders dan in dit genre gebruikelijk, er stonden op het podium geen gitaristen. De speedriffs en supersnelle solo’s stonden op tape. De twee voormannen sprongen heen en weer en ratelden hun teksten in een energiek, meedogenloos spektakel.”

Verder gaf het monsterverbond van Franz Ferdinand en Sparks (de twee Amerikaanse gebroeders Mael, beroemd in de jaren zeventig) een grappig en bizar optreden.

“Bizar vanwege het contrast tussen de broers en de Schotten. Russell Mael zingt in jubelende operafrasen, terwijl Alex Kapranos ironisch debiteert, Mael draagt een wollen poncho, de elastisch dansende Alex een strak zwart trainingspak. Met zijn zessen speelden ze hun gezamenlijke nummers en enkele hits van beide bands. Het publiek kon de dubbele bodems en woordgrappen van Collaborations Don’t Work en So Desu Ne waarderen.”

Collaborations Don’t Work van FFS.

En hoe was de Nederlandse inbreng? Carvalho:

“Groots klonk Jacco Gardner. Ondersteund door vier muzikanten lukte het de prachtige nummers van zijn twee cd’s live uit te voeren. Stevig, helder en magisch klonken nummers als Clear The Air en Find Yourself.”

Meer Lowlands? Bekijk de fotoserie van de zaterdag (en vrijdag).