Britse minister Philip Hammond heropent ambassade in Teheran

De Britse minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken heropent vandaag na bijna vier jaar de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Aanleiding voor de toenadering tussen de landen is het nucleair akkoord dat vorige maand werd gesloten.

Iraanse voetgangers bij de poort van de Britse ambassade in Teheran.
Iraanse voetgangers bij de poort van de Britse ambassade in Teheran. Foto AP / Ebrahim Noroozi

De Britse minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken heropent vandaag na bijna vier jaar de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran (maps), meldt persdienst AFP. Tegelijkertijd is de vertegenwoordiging van Iran in Londen heropend.

Aanleiding voor de toenadering tussen de landen is het nucleair akkoord dat vorige maand werd gesloten tussen Iran en Rusland, China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron zei eerder:

“De premier hoopt met de deal op een frisse start in de onderlinge relaties tussen Iran en Groot-Brittannië.”

De Britse ambassade in Teheran sloot nadat het gebouw op 29 november 2011 door honderden demonstranten werd bestormd. Aanleiding waren strenge economische sancties die de Britten Iran oplegden. Demonstranten verbrandden de Britse vlag en hesen de Iraanse. Ook zouden er “geheime documenten” zijn meegenomen en werden schilderijen van koningin Victoria en koning Edward VII vernield.

    • Sterre van der Hee