Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Bolt blijft de koning van de sprint, hij wint voor de Amerikaan Gatlin

Foto EPA / Diego Azubel

De Jamaicaan Usain Bolt blijft onverslaanbaar op de 100 meter. Voor de derde keer wint hij een gouden WK-medaille op het koningsnummer. Pas in de laatste meters loopt Bolt weg bij zijn grote concurrent, de Amerikaan Justin Gatlin.

In de halve finale liep Bolt voor zijn doen nog een belabberde halve finale, maar in de finale was de tweevoudig olympisch kampioen weer de beste. Met 9,79 was hij 0,01 seconde sneller dan Gatlin. Op de derde plaats eindigde de Canadees Andre de Grasse en de Amerikaan Travyon Bromell die beide een tijd neerzette van 9,92. Al sinds 2007 wachten de Amerikanen op een mondiale overwinning op de 100 meter. Dit keer stonden er vier Amerikanen in de finale, maar niet een van hen kon de Jamaciaan Bolt verslaan.

Uitslag 100 meter:
1. Usain Bolt (Jamaica) 9.79
2. Justin Gatlin (U.S.) 9.80
3. Andre De Grasse (Canada) 9.92
3. Trayvon Bromell (U.S.) 9.92
5. Mike Rodgers (U.S.) 9.94
6. Tyson Gay (U.S.) 10.00
7. Asafa Powell (Jamaica) 10.00
8. Jimmy Vicaut (France) 10.00
9. Su Bingtian (China) 10.06

Bolt loopt op het WK-Atletiek in Peking ook nog de 200 meter en de 4×100 meter estafette.