Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Bezoekersrecord Sail- Van der Laan: ‘fantastisch, maar met zwart randje’

De negende editie van Sail Amsterdam trok een bezoekersrecord met 2,3 miljoen mensen.
De negende editie van Sail Amsterdam trok een bezoekersrecord met 2,3 miljoen mensen. Foto ANP/ Jerry Lampen

Sail Amsterdam heeft met naar schatting 2,3 miljoen mensen een recordaantal bezoekers getrokken. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan spreekt van een “fantastische Sail”, maar wel met een zwart randje. Vrijdagavond overleed een bezoeker nadat hij in het water was gevallen.

De vorige editie in 2010, die een dag korter duurde, trok 1,7 miljoen bezoekers. De afgelopen dagen kwamen er iedere dag meer bezoekers naar de hoofdstad. Tijdens de intocht op woensdag, waren er ongeveer 350.000. Op donderdag meer dan 400.000, op vrijdag rond de half miljoen en gisteren 600.000.

De negende editie van Sail Amsterdam is nog bezig - een groot aantal schepen vertrok vanmiddag vanaf het IJ- maar de organisatie schat dat er met 450.000 bezoekers vandaag iets minder mensen zijn dan gisteren.

‘Domper op het evenement’

Burgemeester Eberhard van der Laan is zeer tevreden met Sail Amsterdam, maar het evenement kent wel een zwart randje zo laat hij weten aan ANP. Vrijdag viel een 23-jarige bezoeker uit Monnickendam vlak voor de vuurwerkshow in het water. Duikers van de brandweer hebben de man uit het water gehaald en ter plekke gereanimeerd, diezelfde avond nog overleed hij in het ziekenhuis.

Een “noodlottig geval”, aldus de Amsterdamse burgemeester. “Het heeft een domper gegeven op het evenement.” De politie is nog bezig met het onderzoek naar de omgekomen man.