Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax wint voor derde keer op rij, Havenaar redt ADO

Mike Havenaar bezorgt met deze kopbal zijn club ADO Den Haag een gelijkspel tegen FC Utrecht.
Mike Havenaar bezorgt met deze kopbal zijn club ADO Den Haag een gelijkspel tegen FC Utrecht. Foto ANP

In wandeltempo sjokte Ajax zondag naar de derde competitiezege van het seizoen. Het versloeg in Nijmegen het zeer verdedigend spelende NEC met 2-0. De boomlange spits Mike Havenaar heeft vlak voor tijd met een kopbal zijn club ADO Den Haag een gelijkspel bezorgd tegen FC Utrecht.

AZ speelde doelpuntloos gelijk tegen Willem II en wacht nog op de eerste overwinning van het seizoen. Ook de club uit Tilburg heeft nog niet gewonnen. Ze hebben beide na drie duels twee punten. Voor rust was AZ sterker, Dabney dos Santos miste een enorme kans. Vrij voor Kostas Lamprou schoot hij tegen de doelman aan.

Ajax-huurling Lesley de Sa had de Tilburgers op voorsprong moeten zetten, hij raakte via het been van Jeffrey Gouweleeuw de lat. Ook in de tweede helft had de ploeg uit Alkmaar het beste van het spel maar afstandsschoten van Thom Haye en Jop van der Linden troffen geen doel. De grootste kans was voor Mattias Johansson. De Zweed zette de aanval zelf op, combineerde met invaller Guus Hupperts, maar schoot over.

Matige wedstrijd Ajax

Met negen punten uit drie wedstrijden en acht doelpunten voor en nul tegentreffers kent Ajax een zeer geslaagde seizoensstart. Zeker omdat concurrent PSV al vier punten heeft laten liggen. Maar heel overtuigend was de overwinning tegen NEC niet. De Amsterdamse voetbalclub speelde niet erg gemotiveerd. Het had erg veel moeite met de verdedigingsmuur die NEC voor het eigen strafschopgebied optrok.

Het baltempo lag vaak te laag en spelers legde de bal vooral breed. Het elftal van trainer Frank de Boer sprong ook onzorgvuldig om met die paar kansen die het kreeg. Zo verzuimde Davy Klaassen zijn ploeg al na vier minuten op voorsprong te zetten. Ook spits Arek Milik miste in kansrijke positie en raakte vervolgens de paal. Het was vooral aan Hannes Halldórsson te danken dat NEC niet een snelle tegentreffer incasseerde.

Toch ontstond de eerste treffer van Ajax na een fout van de doelman van het nationale elftal van IJsland. Hij dook in de 48ste minuut zo maar over een schot van Arek Milik. Het is voor het Nederlands elftal te hopen dat op 3 september aantreed tegen IJsland, dat Halldórsson ook zo’n cadeautje weggeeft.

Na de openingstreffer schakelde Ajax niet door naar een hoger tempo en NEC miste kwaliteit om het de bezoekers lastig te maken. Milik leek in de 86e minuut op weg naar zijn tweede treffer, maar zag Van Eijden de bal uiteindelijk in eigen doel werken.

Vierde treffer Haller

In een spannend duel stichtte de beweeglijke voorhoede van ADO veel gevaar voor het goal van FC Utrecht, maar via een strafschop van Sébastien Haller kwamen de Utrechters toch op voorsprong. Thomas Kristensen hield Utrecht-middenvelder Nacer Barazite vast, waarna scheidsrechter Pol van Boekel naar de penaltystip wees. De Fransman, begeert door de Britse voetbalclub Sunderland van trainer Dick Advocaat, schoot onberispelijk raak en scoorde al weer zijn vierde treffer van het seizoen, waarvan drie uit een strafschop.

Na rust bracht trainer Henk Fräser twee nieuwe spelers in: Kevin Jansen en Tom Beugelsdijk. De laatste is na een jaar bij FSV Frankfurt uit de Tweede Bundesliga weer teruggekeerd op het Haagse nest. Met veel passie en opportunistisch voetbal ging de thuisclub op jacht naar de gelijkmaker.Kort voor tijd leverde dat ADO Den Haag de verdiende gelijkmaker op. Mike Havenaar kopte de 1-1 binnen. Doelman Ruiter ging bij die treffer niet helemaal vrijuit. Met twee gelijkspelen en een overwinning kent ADO Den Haag een goede seizoensstart. FC Utrecht wacht nog op de eerste overwinning.