Zeven doden na neerstorten vliegtuig bij vliegshow in Sussex

Zeven doden en meerdere gewonden zijn bij een vliegshow gevallen in het Britse graafschap West Sussex, het zuiden van Engeland. Een van de vliegtuigen stortte na een looping neer op een nabijgelegen parkeerplaats.

Toeschouwers staan te kijken naar de dikke rookwolken nadat het vliegtuig is neergestort op een parkeerplaats in Sussex. Foto EPA/Paul Jarrett

Bij een vliegshow zijn zeven doden gevallen nadat een van de deelnemende gevechtsvliegtuigen voor het oog van het publiek neerstortte op een nabijgelegen parkeerplaats in het Britse graafschap West Sussex, het zuiden van Engeland.

Op beelden van het ongeluk is te zien hoe het vliegtuig een looping maakt, maar daarna niet optrekt en bijna loodrecht naar beneden stort op een parkeerplaats van het vliegveld. De crash ging gepaard met een vuurbal en dikke, zwarte rookwolken. Het vliegtuig kwam bovenop een aantal auto’s terecht en schoof daarna de struiken in.

Een getuige beschreef hoe het toestel neerstortte na een mislukte looping. “Toen hij uit de loop kwam dacht ik: je vliegt te laag, trek op”, zei een toeschouwer tegen de BBC. Een woordvoerster van de luchtshow zei dat ongeveer 20.000 mensen aanwezig waren bij de Shoreham Airshow.

Wonderwel kon de piloot levend uit het voertuig getrokken worden. Er vielen meerdere gewonden, een daarvan verkeert in kritieke toestand, een ander slachtoffer is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het is voor de luchtshow het tweede incident met doden: in 2007 overleed een stuntman toen hij besloot een niet geplande roterende beweging te maken met zijn vliegtuig en het toestel daarna neerstortte.

    • Anouk Eigenraam