Gevaarlijke rit Vuelta telt niet

De Ronde van Spanje begint zaterdag met een ploegentijdrit die niet meetelt voor het algemeen klassement. De organisatie kwam vrijdag tot dat opmerkelijke besluit nadat veel renners kritiek hadden op het gevaarlijke parcours van de proloog over een afstand van 7,4 kilometer langs de kust bij Marbella. De route gaat van een verharde weg via rubberen matten over het strand, naar een onverhard voetpad met een houten brug. Vervolgens volgt een voetpad met loszittend zand; een boulevard met gladde tegels leidt uiteindelijk naar de finish. „Je kunt er wel op rijden”, zei Lotto-renner Thomas de Gendt tegen de NOS. „Maar wij gaan er in een ploegentijdrit overheen. Dus met vijftig, zestig kilometer per uur. Terwijl er steentjes op de weg liggen en je over putten heen moet fietsen.” De uitslag van de proloog telt wel mee voor het ploegenklassement, maar niet voor het individuele klassement. De derde grote wielerronde van het jaar start nu daadwerkelijk pas op zondag. (NRC)