Wat Oekraïne, de EU en IKEA delen

foto’s Jan Dirk van der Burg / De Beeldunie
foto’s Jan Dirk van der Burg / De Beeldunie

Blauw en geel, wie heeft er geen gevoel bij deze kleurencombinatie? Niet alleen de harten van IKEA-lovers, Kazachstanen en EU-tijgers gaan er sneller van kloppen, ook de klanten van makelaarskantoor Geel-Blauw Immobiliën hebben waarschijnlijk fijne associaties bij dit kleurenpalet. En dan hebben we het nog niet eens over de emoties die geel en blauw oproepen bij de supporters van hockeyclub De Mezen uit Harderwijk, wielerploeg Team Saxo Bank en natuurlijk amateurvoetbalclub Blauw Geel ’55 uit Ede. Maar met deze verhalen hoef je in Oekraïne niet aan te komen. Daar betekenen geel en blauw maar één ding: ze zijn de kleuren van het land. Zondag is het ‘De dag van de nationale vlag’ in Oekraïne: een goede gelegenheid om eens stil te staan bij het verfpatriottisme in het westen van het land. Sinds de val van president Janoekovitsj en de oorlog in het oosten zijn de Oekraïners in het westen begonnen hun hele land in de kleuren van de vlag te schilderen. Fotograaf Jan Dirk van der Burg maakte er een serie van.