Mensen op vakantie vervelen zich te pletter

Foto: Erwin Poppen

“Ik zie vooral mooie plekjes en plezier, maar vakantie gaat ook vaak gepaard met heel veel leed. Dat wordt bijna nooit vastgelegd”, merkt Frans Bromet (1944) op. De programmamaker en cameraman grasduint door de eerste inzendingen rond het thema ‘Vakantie in Nederland‘.

“Wat opvalt, is dat water wel het meest voorkomende element is. Ik zie veel zee, kanalen, meren, wolken en regen. Nederlanders zijn enorm verbonden met het water en als ze op vakantie gaan, lijkt het altijd wel naar het water te moeten.

De meeste van die foto’s zijn van veraf genomen en proberen een bepaalde esthetiek uit te drukken. Er zitten bijvoorbeeld ontelbaar veel ondergaande zonnen tussen. Daar is echt helemaal niets aan. Het is het toppunt van kitsch. Ik zou de deelnemers van de wedstrijd graag willen afraden om ooit nog een foto van de ondergaande zon te maken en vervolgens willen aanmoedigen om eens kritisch te kijken of vakantie nou wel echt zo leuk is. Is het wel de moeite waard? Zelf hoef ik namelijk niet zo vaak en niet zo lang. Als ik een documentaire over het onderwerp zou maken, zou ik bijvoorbeeld eens op zoek gaan naar de spanning tussen echtparen op reis. Die zitten opeens 24 uur per dag op elkaars lippen, terwijl ze normaal hun eigen bezigheden hebben.

Foto: Mijnheer Van Leersum

Foto: Mijnheer Van Leersum

Rood gekleurde schouder

Ik ben vooral in mensen geïnteresseerd en ik denk dat anderen dat ook zijn. Een van de leukste inzendingen tot nu toe vind ik dan ook die van de heer Van Leersum. Hij fotografeerde van dichtbij een vrouw met een rood gekleurde schouder met daarop de witte afdruk van een topje. Met haar hand verbergt ze haar gezicht, wat de opname ook raadselachtig maakt.

Foto: Roland Maas

Foto: Roland Maas

Ook heel leuk is de foto van Roland Maas. Hij legde in een treincoupé een vrouw vast die zich buitengewoon ongemakkelijk in een stoel heeft neergelegd. Je voelt echt mee hoe verschrikkelijk kapot je aankomt van een reis. Erwin Poppen nam een symbolische foto van zijn eigen knieën terwijl hij op het strand ligt. Hij laat zien dat heel veel mensen zich tijdens hun vakantie te pletter vervelen.”

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand augustus is Vakantie in Nederland.

    • Joke Beeckmans