Sportweekend: Froome en Quintana doen de Tour nog eens dunnetjes over

Op maandag 27 juli viel wielerminnend Nederland in een diep, zwart gat. Want wat moest je, na zo’n spannende Tour, nu opeens doen in de middag? Geen nood: vanaf vandaag gaat de strijd gewoon verder. Met dezelfde favorieten, maar in een ander land.

Nairo Quintana (rechts) heeft net een onnavolgbare versnelling gedaan op d L'Alpe d'Huez. Klassementsleider Chris Froome (in het geel) moet tot het uiterste gaan om de schade te beperken. Foto AFP / Jeff Pachoud

Op maandag 27 juli viel wielerminnend Nederland in een diep, zwart gat. De Tour was voorbij, Froome had gewonnen en Quintana kwam net iets tekort. Dus wat moest je nu opeens doen in de middag? Geen nood: vanaf vandaag gaat de strijd gewoon verder. Met dezelfde favorieten, maar in een ander land.

Ontbreekt er dan niemand, als de Vuelta d’España vanmiddag van start gaat? Natuurlijk wel. Neem Alberto Contador, die na twee lange wielerrondes in één jaar al vakantie is gaan vieren. En ook Robert Gesink en Bauke Mollema, nummer zes en zeven in de Tour, zijn nog niet weer in goeden doen na hun optreden in Frankrijk.

De route van de Vuelta van dit jaar:

Maar voor de rest zien we vandaag in Port Banús een hoop oude bekenden terug. Zoals de nummers drie en vier in Parijs, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. Of de immer aanvallende Pierre Rolland, die de Tour als tiende afsloot. En deze week werd bekend dat ook groenetruiwinnaar Peter Sagan er nog drie weken koers aan vastplakt.

Fijn voor Quintana: geen Neeltje Jans

Toch kijkt iedereen vooral uit naar de tweestrijd tussen Chris Froome en Nairo Quintana, de twee renners die de Tour tot op de laatste dag spannend hielden. Één minuut en zestien seconden. Meer kwam Quintana niet tekort na zijn spectaculaire aanval op L’Alpe d’Huez. Tijd die hij verloor in de rit naar Neeltje Jans.

Quintana demarreert op L’Alpe D’Huez:

In Spanje hoeft Quintana zich geen zorgen te maken voor harde wind op een stormvloedkering. Het zwaartepunt ligt in de Vuelta namelijk vooral in de bergen, de specialiteit van de kleine Colombiaan. Naast vijf bergritten staan er namelijk ook nog eens drie heuvelritten met een zware slotklim op het programma.

Minder gunstig voor de 25-jarige Quintana is dat er in het parcours van de Spaanse wielerronde ook een lange tijdrit is opgenomen, een discipline waarin hij het moet afleggen tegen Froome. Ook Tejay van Garderen, die in de Tour lang tweede stond maar uiteindelijk uitviel met griep, kan op zo’n parcours voorsprong nemen van Quintana.

Chris Froome weigerde zich afgelopen week overigens als favoriet te bestempelen. Maar het is onwaarschijnlijk dat Froome hier aan de start verschijnt als hij niet denkt mee te kunnen doen om de overwinning. De Brit zal ongetwijfeld graag laten zien dat het wél mogelijk is om twee grote rondes in één jaar te winnen, iets wat Contador dit jaar ook probeerde, maar tevergeefs.

Verstappen rijdt een thuiswedstrijd

Halverwege zijn seizoen in de Formule 1 kan Max Verstappen behoorlijk tevreden zijn over zijn prestaties. Na een moeizame begin, vol motorproblemen, is de jonge Nederlander inmiddels drie keer in de punten geëindigd. Zijn vierde plaats op het circuit van Hongarije vorige maand als voorlopig hoogtepunt.

Dit weekeinde rijdt Verstappen een thuiswedstrijd, op het circuit van Spa-Francorchamps in België. Het zal echter moeilijk worden om daar net zo goed te presteren als op de Hungaroring. De baan van Spa heeft namelijk veel meer lange rechte stukken en de Toro Rosso van Verstappen kan juist beter uit de voeten op bochtige circuits.

Verstappen hoopt daarom op regen, want op een nat circuit komt het minder aan op de pure snelheid van de auto en speelt de klasse van de coureur een grotere rol. Of het ook gaat regenen is nog even de vraag, want de voorspellingen veranderen eigenlijk elke dag.

Het koningsnummer op het WK atletiek

Meteen sensatie op de WK atletiek in Beijing. Morgen om 15.15 uur wordt daar namelijk al de finale van het koningsnummer gelopen: de 100 meter sprint. Grote favoriet is Usain Bolt, al zeven jaar lang de snelste man op aarde. Maar Bolt heeft nog weinig gelopen dit seizoen en kwam in 2015 niet verder dan een tijd van 9,87 seconden.

Er werd even getwijfeld of hij niet te oud was, maar vorige maand zette Usain Bolt dan toch een goede tijd neer:

De grootste bedreiging voor de 29-jarige Jamaicaan is de Amerikaan Jason Gatlin, die – ondanks zijn 33 jaar - met 9,74 seconden de beste tijd van dit seizoen neerzette. Voor Nederland doet Churandy Martina mee aan de 100 meter, maar hij is met 10,07 seconden dit seizoen nog ver van zijn beste vorm verwijderd.

Naast de sprint staan ook de 10 kilometer en de marathon dit weekeinde op het programma, allebei vandaag. Bij de vrouwen beginnen de meeste loopnummers pas volgende week. Zoals de 100 meter sprint, die op maandag wordt gehouden. Dafne Schippers behoort daar tot de wereldtop. Haar tijd van 10,92 seconden is de zevende van het seizoen.

En dan verder nog:

  • De Nederlandse hockeysters spelen vandaag om 13.00 uur hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap in Londen. Ze nemen het op tegen Polen. Een dag later staat, op hetzelfde tijdstip, Spanje op het programma. En de Nederlandse mannen spelen morgen om 18.15 uur hun tweede wedstrijd tegen Engeland.
  • De derde speelronde in de Eredivisie. Landskampioen PSV gaat vanavond op bezoek bij SC Heerenveen, terwijl Ajax morgen afreist naar Nijmegen voor een duel tegen NEC. Feyenoord speelt ook morgen, in eigen huis tegen Vitesse.
  • De finales springen op het EK paardensport in Duitsland. Een van de kanshebbers is Jeroen Dubbeldam, die op Zenith vorig jaar de wereldtitel veroverde. Ook Gerko Schröder (Cognac Champblanc) doet mee. Hij won zilver op de Spelen van 2012.
    • Joost Pijpker