Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Schippers: hogere kiesdrempel om kleine partijen uit Kamer te weren

Er moet een “behoorlijk hoge kiesdrempel” komen om kleine partijen uit de Tweede Kamer te weren. Dat zegt minister Edith Schippers (Zorg, VVD) in een gesprek met NRC Handelsblad. Ze maakt zich zorgen over de bestuurbaarheid van Nederland en wil dat de “de ongezonde versnippering en verlamming”wordt tegengegaan.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / Martijn Beekman

Er moet een “behoorlijk hoge kiesdrempel” komen om kleine partijen uit de Tweede Kamer te weren. Dat zegt minister Edith Schippers (Zorg, VVD) in een gesprek met NRC Handelsblad. Ze maakt zich zorgen over de bestuurbaarheid van Nederland en wil dat de “de ongezonde versnippering en verlamming”wordt tegengegaan.

Schippers zegt ‘Amerikaanse toestanden’ te vrezen:

“We hebben nu zestien partijen in de Tweede Kamer, die bij elk onderwerp allemaal het woord voeren. Als je iets voor elkaar wilt krijgen moet je daar eerst in de coalitie voor knokken, dan moet je met vijf of zes andere partijen water bij de wijn doen om het door de Eerste Kamer te krijgen. En als dat gelukt is krijg je nu ook te maken met de referendumwet die is aangenomen. Moeilijke besluiten nemen wordt steeds lastiger.”

Andere inschatting dan Rutte

Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft gezegd dat hij de wisselende meerderheden geen probleem vindt. Schippers zegt dat ze dat “anders inschat”:

“Er zijn vast mensen die zeggen: moet je je daar als minister van Volksgezondheid wel mee bemoeien? Is dat eigenlijk wel de kabinetslijn? De partijlijn? Nee. Maar ik vind het wel.”

Voor het afschaffen van de senaat, die vorig jaar Schippers’ plannen blokkeerde, pleit ze niet.

Tweederde meerderheid

Een kiesdrempel of het onmogelijk maken van afsplitsingen vergt een lastige grondwetswijziging waarvoor een tweederde meerderheid en twee kabinetsperiodes noodzakelijk zijn, beseft Schippers. Ook in de Eerste Kamerfractie van haar partij leven zorgen over de bestuurbaarheid. Op initiatief van fractievoorzitter Loek Hermans zou een staatscommissie voor staatsrechtelijke herbezinning’ in het leven worden geroepen. Die komt door onenigheid in de senaat echter nog niet van de grond. Toch is Schippers „blij dat een staatscommissie zich over ons stelsel gaat buigen”.

Met haar oproep voor een hoge kiesdrempel brengt Schippers ook kleine, constructieve partijen als de SGP en de ChristenUnie in het nauw. Daarover zegt ze:

“Ze doen het goed in de peilingen, dus misschien halen ze de drempel wel, en anders kunnen ze ook een alliantie met elkaar aangaan”

Lees ook: Het hele Zomeravondgesprek met Edith Schippers en Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis.