Rode Khmer-minister Ieng Thirith (83) overleden

Hoogwaardigheidsbekleder van het beruchte Cambodjaanse Rode Khmer-regime (1975 – 1979) van Pol Pot Ieng Thirith is op 82-jarige leeftijd overleden. Thirith was tijdens het hele Rode Khmer-bewind minister van Sociale Zaken.

Ieng Thirith tijdens een zitting van het Cambodja-tribunaal in 2011
Ieng Thirith tijdens een zitting van het Cambodja-tribunaal in 2011 Foto EPA / Mark Peters

Hoogwaardigheidsbekleder van het beruchte Cambodjaanse Rode Khmer-regime (1975 - 1979) van Pol Pot Ieng Thirith is op 83-jarige leeftijd overleden. Thirith was tijdens het hele Rode Khmer-bewind minister van Sociale Zaken.

Dat heeft het Cambodja-tribunaal bekendgemaakt. Thirith was ook de schoonzus van Pol Pot en de echtgenote van Ieng Sary, mede-oprichter van de Rode Khmer en minister van Buitenlandse Zaken onder Pol Pot. Tussen 1975 en 1979 kwamen in Cambodja tussen de 1,5 en 3 miljoen mensen om het leven. Zij werden vaak door het regime vermoord of uitgehongerd in de zogeheten “killing fields”. De Rode Khmer streefde naar een agrarisch-communistische samenleving.

Genocide

Ieng Thirith werd in 2007 samen met haar man gearresteerd op verdenking van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en grove schendingen van het Verdrag van Genève. In werd de zaak tegen Thirith opgeschort omdat ze vanwege dementie niet meer terecht kon staan. Wel stond ze tot haar dood onder juridisch toezicht. Ieng Sary overleed in 2013 aan een hartstilstand terwijl de rechtszaak tegen hem nog bezig was.

Thirith studeerde in Parijs en werd de eerste Cambodjaan die een diploma in Engelse literatuur behaalde. Ze specialiseerde zich in het werk van Shakespeare. Haar zus trouwde met de latere Rode-Khmer leider Pol Pot. Dat echtpaar stond samen met Ieng Sary en Ieng Thirith bekend als de Cambodjaanse “Bende van Vier”.

    • Casper van der Veen