Protesten nabij Dresden wegens opvang vluchtelingen

In het Duitse Heidenau bij Dresden zijn protesten tegen de komst van zo’n 250 vluchtelingen vannacht uit de hand gelopen. De extreem-rechtse Nationaal-Democratische Partij van Duitsland (NPD) had mensen opgeroepen te demonstreren. 31 politieagenten raakten gewond.

De politie zette traangas in tegen de demonstranten.
De politie zette traangas in tegen de demonstranten. Foto: EPA / Arno Burgi

In het Duitse Heidenau bij Dresden zijn protesten tegen de komst van zo’n 250 vluchtelingen vannacht uit de hand gelopen. De extreem-rechtse Nationaal-Democratische Partij van Duitsland (NPD) had mensen opgeroepen te demonstreren. Elders in Duitsland hebben pogingen tot brandstichting op asielzoekerscentra plaatsgevonden.

Update 14.50: Bij de protesten zijn 31 van de 136 aanwezige agenten gewond geraakt. Dat heeft de politie in Dresden bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Het is niet bekend of er gewonden er zijn gevallen aan de zijde van de demonstranten.

Dat meldt persbureau AP. Zo’n zeshonderd betogers kwamen gisteravond samen in Heidenau om de komst van de vluchtelingen tegen de houden. Die worden daar tijdelijk opgevangen in een voormalige bouwmarkt.

Traangas

Het protest begon vreedzaam, maar de sfeer sloeg om toen ze de weg blokkeerden en agenten bekogelden met stenen, flessen en vuurwerk. De politie moest traangas inzetten om de menigte te bedaren en de wegblokkade te beëindigen. Meerdere agenten en onruststokers raakten gewond, meldt de politie. Onduidelijk is of er mensen zijn opgepakt.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas haalt hard uit naar de relschoppers. “We moeten nooit toestaan dat mensen in ons land worden bedreigd en aangevallen”, aldus Maas op Twitter.

Twitter avatar HeikoMaas Heiko Maas Dürfen niemals tolerieren,dass Menschen in unserem Land bedroht+angegriffen werden. Müssen uns mit Härte des Rechtsstaates wehren. #heidenau

De eerste migranten kwamen rond 01.00 uur aan bij de bouwmarkt. Het is de bedoeling dat daar uiteindelijk zeshonderd vluchtelingen worden opgevangen. Het terrein zal streng worden bewaakt.

Pogingen tot brandstichting andere opvangcentra

De politie in Berlijn meldde gisteren twee mannen en een vrouw te hebben opgepakt die worden verdacht van een poging tot brandstichting bij een locatie voor vluchtelingenopvang. Een inwoner van het opvangcentrum was in staat de brand te blussen. In Beieren doet de politie onderzoek naar een poging tot brandstichting in het plaatsje Neustadt an der Waldnaab.

Er zijn in Duitsland in de eerste helft van 2015 173 incidenten gemeld die in verband worden gebracht met rechts-radicaal geweld, waaronder acht pogingen tot brandstichting, meldt persbureau AP. Dat is een  flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder.

    • Eva de Valk