Gemeente mist pgb-deadline

Gemeenten slagen er niet in vóór 1 oktober te beoordelen of 125.000 mensen hun persoonsgebonden budget volgend jaar mogen houden. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Zorg). Van Rijn wil dat gemeenten de herbeoordelingen voor 1 oktober hebben afgerond, omdat hij anders opnieuw problemen vreest met uitbetaling van het zorggeld. Bijna 200.000 gehandicapte of langdurig zieke mensen maken gebruik van een persoonsgebonden budget (pgb), geld dat ze krijgen van de overheid om zelf hun zorg in te kopen. Voor volgend jaar moet voor 125.000 mensen opnieuw worden beoordeeld of ze recht houden op dit geld. Belangenvereniging Per Saldo is boos over de vertraging: zolang het recht op een pbg onhelder is kunnen mensen geen zorgverlener contracteren. (NRC)